In acord cu preferinta romanilor pentru presa audio-vizuala, 20,8% dintre romani declara ca profilul jurnalistului cu care se identifica este cel al vedetei de televiziune Andreea Esca, potrivit unei anchete asupra meseriei de jurnalist derulate de eJobs, in perioada 11-18 septembrie 2008.

Potrivit aceleiasi anchete, Cristian Tudor Popescu se afla pe locul al doilea in topul modelelor jurnalistice pentru romani cu 20.4% din respondenti, iar Robert Turcescu pe locul al treilea, cu 20.1% din respondenti. Alti reprezentanti mass-media cu care romanii s-ar identifica sunt: Simona Patruleasa, Ion Cristoiu, Emil Hurezeanu si Liviu Mihaiu.

"Pentru a identifica profilul jurnalistului de calitate in viziunea romanilor, i-am provocat pe respondenti la un mic test de imaginatie si i-am intrebat cum se percep ei in raport cu cele mai cunoscute figuri din mass-media locale", a mai adaugat Laura Chilom.

Peste 40% dintre respondentii la poll-ul eJobs au declarat ca cea mai importanta calitate a unui bun jurnalist este obiectivitatea. Aceasta trasatura este valorizata mai mult de catre femei (56%), decat de barbati (43,9%). Obiectivitatea este urmata in ierarhia calitatilor unui om de presa de capacitatea analitica a acestuia, apreciata de 26,3% dintre respondentii la poll ca fiind a doua ca importanta cand vine vorba de portretul unui bun jurnalist. Talentul ocupa locul al treilea in topul trasaturilor apreciate la un om de presa, cu 15,3%.

Daca ar fi jurnalisti, 43,7% dintre romani ar vrea sa lucreze in televiziune, 29,7% in presa scrisa, 15,6% ar alege radioul si doar 10,9% ar vrea sa activeze ca jurnalist in mediul online. Potrivit chestionarului realizat de eJobs, televiziunea este o vedeta in randul romanilor. Aceasta categorie a mass-media este preferata in special de reprezentantele sexului frumos, femeile reprezentand peste 60% dintre respondentii care au declarat ca le-ar placea sa activeze in televiziune, daca ar fi jurnalisti.

"Meseria de jurnalist este fara indoiala profesia cu cel mai ridicat grad de influenta asupra societatii. Nu degeaba presa este considerata a patra putere in stat. Pornind de la acest fapt, ni s-a parut foarte util sa realizam aceasta ancheta si sa aflam cum percep romanii meseria de jurnalist, care considera ei ca sunt principalele calitati ale unui bun reprezentant al mass-media sau in ce zona a presei le-ar placea sa activeze, daca ar fi jurnalisti", a spus Laura Chilom, HR Consultant eJobs.

Presa scrisa se afla pe locul al doilea in preferintele romanilor in ceea ce priveste potentialul loc de munca in domeniul mass-media, cu 29,7%, in timp ce radioul este preferat in proportie de 15,6%. Doar 10,9% dintre respondenti ar vrea sa activeze ca jurnalist in mediul online.

La poll-ul online au raspuns in mod voluntar aproape 9500 de persoane - reprezentanti ai populatiei active - dintre care 59,7% femei si 40,2%, barbati. Poll-ul face parte din initiativa eJobs de a cerceta periodic opiniile si perceptiile utilizatorilor sai cu privire la diferite tipuri de joburi.

Aceasta cercetare se inscrie intr-o serie de anchete despre diferite joburi, de interes in randul romanilor, pe care eJobs si-a propus sa le realizeze in spiritul care il caracterizeaza – eJobs este brandul care militeaza pentru relatii firesti, neintruzive si reciproc avantajoase intre angajati si angajatori.

eJobs.ro este site-ul numarul 1 in recrutarea online din Romania, cu o medie de 500.000 de vizitatori pe saptamana si cu o baza de date de peste un milion de CV-uri.

Initiator al pietei locale de resurse umane online si beneficiind de o expertiza de peste noua ani, din 1999, eJobs este lider incontestabil al industriei atat in tara, cat si la nivel regional. eJobs ocupa locul intai in topul site-urilor de profil din Europa de Est si este al patrulea site "non-English" din intreaga Europa si numarul 7 in lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.