"Virusurile gripale pot provoca epidemii, in special in intervalul ianuarie-martie din 2009. Doi dintre virusi sunt agresivi si pot provoca forme severe de gripa, cu o evolutie exploziva, care pot duce la deces", sustin reprezentanti ai Centrului National de Gripa.


Cei trei virusi provin din statul american Florida si din Australia

Cele mai vulnerabile categorii de populatie, care prezinta si un risc mai mare de deces, sunt persoanele de varsta inaintata, cele care sufera de afectiuni cardiovasculare cronice, boli bronho-pulmonare sau diabet, copiii sub sase luni, gravidele si persoanele institutionalizate.

Potrivit specialistilor, un sfert dintre imbolnavirile de gripa sunt provocate de copiii scolari, care reprezinta factori de raspandire a virusului in societate.

Pentru vaccinarea populatiei, Ministerul Sanatatii a cumparat 3.100.000 de doze de vaccin, care vor fi distribuite gratuit, prin intermediul medicilor de familie. Vaccinul va fi administrat in intervalul octombrie-decembrie.

Efectul vaccinului antigripal dureaza cateva luni, pana la un an. Potrivit specialistilor, la 5-15% dintre adulti, vaccinul se poate dovedi ineficient. Protectia impotriva virusului se instaleaza dupa doua saptamani de la vaccinare, perioada in care pacientilor li se recomanda antivirale, pentru ca riscul de imbolnavire nu este exclus.

In perioada de epidemie, persoanelor cu risc crescut de imbolnavire trebuie sa evite locurile aglomerate. Simptomele gripei sunt febra care debuteaza brusc, durerile de cap, astenia, durerile de articulatii si de muschi, tusea uscata si durerile in gat.

Daca aceste simptome persista mai mult de doua-trei zile, este necesara prezentarea de urgenta la medic, intr-un spital de boli infectioase. Medicii avertizeaza populatia sa nu se se trateze cu antivirale si antibiotice fara recomandarea medicului.