De la un capat la altul al tarii, mii de familii au fost lovite de inundatii. De astazi si pana vineri, ploile, vijeliile, tunetele si fulgerele se intorc, iar la munte, pe Iezer, ninge de trei zile. in Banat, motopompele unguresti nu au fost puse inca la treaba. Gafele Ministerului Mediului continua. Dupa ce nu a stiut ca si in Romania exista pompe ca cele trimise de guvernul ungar, ieri, o alta declaratie a venit de la purtatorul de cuvant al ministerului de resort. Motopompele unguresti au "muncit" ieri toata ziua, astfel incat, la pranz, la Otelec apa scazuse 28 cm, a precizat Simona Hodos, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului.

Situatia in teren era insa cu totul alta. Desi estimarile initiale dadeau ca certa ziua de luni pentru punerea in functiune a cel putin doua din cele 25 de pompe, marti seara acestea inca nu functionau. si este posibil ca nici azi sa nu fie puse in functiune. Ministerul Mediului s-a scuzat ieri, spunand ca "oricum, solutia oferita de colegii maghiari era cea mai buna pentru ca, in afara de motopompe, ei au si specialisti, si alte echipamente necesare, precum si multa experienta", a informat Simona Hodos.

Nimeni nu poate aprecia cat va dura operatiunea de secare a apei, intrucat adancimea este de 1,5 m si ploua incontinuu de doua zile. intr-o situatie similara, in Polonia, muncitorii unguri au stat 40 de zile pana au "'stors" ultima picatura de apa. Vestile de la meteorologi nu sunt bune. Va ploua peste 10 l/mp in toata tara, dar si de trei ori mai mult in sudul, centrul si estul tarii. "Vor fi intensificari de vant, averse si descarcari electrice in Muntenia, Moldova si sudul Transivaniei. Ploile vor dura pana vineri, cu exceptia Banatului, unde vor continua aversele. Dupa atatea ploi si necazuri, o veste buna si pentru sinistratii din Banat. Cei ramasi fara un adapost se vor putea muta in casa noua pana la 20 august, afirma ministrul Laszlo Borbely.

Sotia fostului ministru al mediului, audiata la PNA

Procurorii anticoruptie au audiat-o ieri, timp de trei ore, pe sotia fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie. Leontina Ilie a raspuns unor intrebari legate de atribuirea, de Administratia Nationala "Apele Romane", a 133 de contracte fara licitatie firmei Apa Proiect, unde aceasta este actionar. Contractele cu pricina se refereau, printre altele, la construirea unor diguri, inclusiv in zone in care acum sunt acoperite de ape. Procurorii au chestionat-o luni si pe Liliana Dragan, administrator la Aquaproiect, unde este asociata si firma Apa Proiect. Audierile vor continua. Procurorii au inceput verificarile in acest caz la sesizarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

"Specialistii" de la sefia Directiilor de Ape

Majoritatea Directiilor de Ape din judetele afectate grav de inundatii sunt conduse de oameni care nu au nici o legatura cu acest domeniu de activitate. Ei au fost numiti recent in functii pe criteriu politic, informeaza "Cotidianul".
* seful Directiei de Ape Banat - Ion Amza, expert contabil, consilier local PD la Lugoj
* seful Directiei Apelor Siret din Bacau - Tudorita Lungu, economista, fost director al ziarului "Monitorul de Bacau", care apartine liderului PD Bacau, Vasile Nistor
* seful Directiei Apelor Somes din Cluj - Marius Manzat, inginer mecanic, viceprimar PNL
* seful Directiei de Ape Crisuri - Ioan Oprean, inginer sudor, seful PNL Oradea
* seful Directiei de Ape Jiu - stefan Bucur Stoia, economist, fruntas al tineretului PD
* seful Directiei de Ape Dobrogea - Ionel Manafu, chimist, consilier judetean PD
* seful Directiei de Ape Arges - Marius Postelnicescu, a lucrat la o firma de apa-canal, liderul PNL Pitesti
* sefa Regionalei Buzau-Ialomita - stefania Mateiu, inginer cadastral, membru PD.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.