"Ministrul a spus ca, pe 15 septembrie, va fi gata de lucru o comisie mixta care sa se ocupe special de recalculare. Care recalculare, tot potrivit ministrului, ar urma sa aiba loc la 1 octombrie. Nu prea vad insa cum se va face asta, cata vreme nu stiu sa fi fost formata acea comisie. Mai nou, se pare ca ministrul ar vrea sa il bage in fata, pe problema recalcularii preturilor, pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care, insa, nu are nici putere legislativa, si nici de initiativa", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Importatorii si producatorii reclama faptul ca ultima actualizare a preturilor medicamentelor s-a facut in aprilie 2007, desi, conform legii, recalcularea trebuie facuta la fiecare trei luni. Ei estimau, la sfarsitul lunii iunie, ca au inregistrat pierderi de peste 20 de milioane de euro de cand sunt nevoiti sa distribuie medicamente la cursul valutei de acum un an, adica 3,33 lei pentru un euro.

"Cea mai mare problema este legata de medicamentele din programele nationale de sanatate, pentru care ministerul ne-a impus un pret de decontare sub cel platit de noi", mai spune presedintele ADMR.

De cealalta parte, Ministerul Sanatatii a precizat, marti, ca respinge asemenea atitudini, pe care le considera agresiuni nepermise. "Ministerul asigura cetatenii ca va actiona, ca si in ultimii trei ani, pentru a asigura o aprovizionare continua cu medicamente, la preturi accesibile. Aceasta politica de promovare a unor preturi corespunzatoare pentru cetateni va sta, in continuare, in atentia Ministerului Sanatații", a mai precizat institutia condusa de Nicolaescu.

In semn de protest fata de inghetarea preturilor, importatorii si distribuitorii au inchis depozitele de medicamente timp de 24 de ore, pe 18 aprilie.