Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat marti, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD, care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele unu si doi de munca, de la 1 ianuarie 2009

Intrucat si PSD si PD-L au depus fiecare, in sesiunea trecuta, cate un proiect care prevedea aceleasi facilitati, cele doua partide s-au inteles in comisia de munca a Camerei, iar pesedistii au acceptat sa-si transfere amendamentele la Legea Pensiilor in proiectul democrat-liberalilor.

Ambele initiative veneau cu propunere de respingere de la Senat. Pentru proiectul celor doua partide au votat si celelalte formatiuni, voturile impotriva provenind de la PNL si UDMR, care au sustinut ca masurile sunt inutile intrucat Guvernul a adoptat recent o ordonanta referitoare la pensionarii care au avut locuri de munca in conditii grele de munca.

Legea prevede o crestere de 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa intai de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere de 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa doi de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni). Potrivit legii adoptate de deputati, pensiile majorate ar trebui acordate de la 1 ianuarie 2009.

Legea, amanata inca de sesiunea trecuta, era pe punctul sa nu fie supusa votului, desi se afla pe ordinea de zi. Profitand ca sedinta era spre final, presedintele de sedinta, Eugen Nicolicea, care i-a tinut pentru putin timp locul lui Bogdan Olteanu, nu a supus raportul comisiei dezbaterii plenului si nici nu a dat cuvantul deputatilor pentru a-si exprima punctul de vedere.

Ulterior, la sedinta de vot final, liberalii, prin Horia Uioreanu si Adrian Miutescu, au incercat sa determine amanarea votului pe motiv ca nu s-au urmat pasii procedurali, adica nu au existat dezbateri, iar raportul nu a fost citit.

"PD-L incearca sa-si atraga paternitatea unui subiect rezolvat de guvern", a declarat Miutescu. "Nu exista nicio pricina ca legea sa se intoarca la comisie, decat vointa PNL", a replicat Gheorghe Barbu, presedintele comisiei de munca, si unul din initiatorii legii. Barbu a amintit ca si in sesiunea trecuta, Bogdan Olteanu a refuzat sa supuna legea la vot pentru ca executivul sa dea apoi o ordonanta pe acelasi subiect.

Reprezentanta PSD, Aura Vasile, a confirmat ca propunerile PSD se regasesc in legea PD-L si a sustinut ca procedura de urmat, fie votarea, fie amanarea pentru sedinta urmatoare, ramane la latitudinea presedintelui de sedinta, Bogdan Olteanu. "Acest proiect nu a intrunit conditiile procedurale, dar tinand cont ca suntem in campanie electorala, nu o sa fiu eu jucatorul prins in off-side si voi supune la vot. E raspunderea celor care nu au respectat procedura", a declarat presedintele Camerei.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.