"Bucurestenii nu trebuie sa-si faca probleme. Nu se va opri caldura in aceasta iarna. RADET discuta si va discuta in continuare cu ELCEN problema datoriei", a afirmat Ramba.

Producatorul de energie termica ELCEN a trimis, marti, un comunicat de presa prin care anunta ca, la iarna, ar putea furniza numai partial energie termica in Capitala si in Constanta, daca RADET Bucuresti si Constanta nu-si vor achita datoriile de 450 de milioane euro.

"Ca urmare a neachitarii datoriilor regiilor de furnizare catre producatorul ELCEN, orasele Bucuresti si Constanta ar putea ramane fara caldura. RADET Bucuresti si Constanta au datorii neachitate de circa 450 de milioane de euro catre producatorul de energie termica SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), aflat in situatia de a nu mai putea furniza energie termica si apa calda menajera in cele doua mari orase. La nivelul intregului an 2007, nivelul de incasare a facturilor a fost de 75%. Cum in perioadele de iarna cele doua regii platesc circa 35 – 45% din factura, si energia termica se va furniza in aceeasi proportie", se precizeaza in comunicatului ELCEN.

Potrivit ELCEN, datoriile celor doua societati de distributie se ridica la 714 milioane lei pentru RADET Bucuresti si 148 milioane lei RADET Constanta, la care se adauga penalitati in valoare de 608 milioane lei si, respectiv, 121 milioane lei, care nu pot fi anulate, fiind prevazute in Codul Fiscal.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afimat ca datoriile RADET Bucuresti sunt consecinta incapacitatii manageriale manifestata de-a lungul timpului de conducerea regiei. Cea mai mare parte a datoriilor regiei sunt vechi de peste 13 ani. Astfel, potrivit municipalitatii, datoriile istorice ale RADET dateaza, in mare parte din 1995 si totalizeaza 550 de milioane de lei.