Tratamentul presupune implantarea in corpul pacientilor a mici cantitati de material radioactiv, care fac procedura terapeutica mult mai eficienta si mai scurta. Astfel, femeile tratate vor suferi efectele secundare, cum ar fi oboseala sau greturile, pentru un timp mult mai scurt.

Tratamentul standard pentru fazele incipiente ale cancerului la san implica radioterapia, folosita pentru indepartarea tuturor celulelor canceroase ramase dupa extirparea tumorii.

Radiopterapia traditionala expune la radiatii X o parte mai mare din corp, insa noua terapie - numita iradiere partiala accelerata a sanului - presupune injectarea de mici particule radioactive in zona de unde tumora a fost indepartata, pentru a trata o zona mai mica de tesut.

Societatea Americana a Chirurgilor a evaluat mai mult de 1.400 de femei care sufereau de cancer la san in faza incipienta si care au fost tratate folosind noua tehnica. Evaluare a durat patru ani si a aratat ca noua metoda de radioterapie are aceleasi efecte ca si radioterapia traditionala - indeparteaza celulele canceroase si previne reaparitia bolii.

Tehnica este deja folosita in tratarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cel cervical sau de prostata.