Reprezentantul EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, Gigel Lazar, a declarat luni, la Tg. Mures, ca in Romania nu exista o statistica privind consumul de droguri si a numarului de consumatori, relateaza NewsIn.

„Romania este una dintre tarile care nu detine o statistica referitoare la consumul de droguri. Pe siteul Agentiei Nationale Antidrog figureaza constant faptul ca, in tara, ar fi 40.000 de consumatori, de patru ani”, a spus Lazar.

Acesta a mai afirmat ca, pe acest segment, al combaterii consumului de droguri, partea de bani alocata Romaniei se ridica la 7-9 milioane de euro pentru 4 ani.

Initia, se vor face sondaje de opinie care vor constitui baza de plecare a viitoarelor actiuni ale institutiei.

Primul mare eveniment este proiectul „Arta contra drog”, care va fi marcat la Tg Mures in 7 octombrie, un spectacol al Teatrului Balsoi din Moscova, in cadrul Galei Baletului Rus si celebrul spectacol „Lord of the Dance”, in regia si coregrafia lui Michael Flatley. In cadrul spectacolului, o personalitate a lumii culturale va transmite si un mesaj antidrog.

Actiunile se vor extinde dupa ce va fi cunoscuta perceptia populatiei in legatura cu fenomenul consumului de droguri. „Vrem sa infiintam centre de tratament antidrog, dar nu putem cere unui guvern sa le infiinteze daca nu stim dimensiunea fenomenului. In Romania nu exista in momentul de fata un centru de tratament, iar pacientii sunt tratati cu metadona. Daca cineva doreste sa se trateze trebuie sa o faca in strainatate”, a declarat Lazar.

Personal s-a declarat impotriva administrarii metadonei pacientilor care consuma droguri „deoarece este tot un drog”. Gigel Lazar a mai acuzat si faptul ca, in anumite spitale, chiar se fac afaceri cu droguri.

„Este foarte trist sa constati ca in fata Spitalului 9, unde se fac tratamente antidrog, se fac afaceri cu droguri. Este la fel de trist sa constati ca in Romania nu exista nici macar un centru regional. Cladirile din bazele militare dezafectate ar putea foarte bine fi transformate in centre de tratament”, a mai spus Lazar.

Seful Reprezentantei Permanente EURAD la Consiliul Europei s-a aflat luni la Targu Mures pentru a participa la deschiderea oficiala a Sucursalei CIADO – ANCCSR Romania, actiune desfasurata in cadrul Proiectului National Cultural „Arta contra drog” sectiunea „Drug Detection Kit”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.