Ministerul Educatiei acuza Uniunea Studentilor din Romania (USR) ca nu cunoaste Legea invatamantului si nu face decat sa ameninte, in loc sa caute solutii alaturi de rectorii universitatilor, dupa ce studentii au dat ultimatum pentru dublarea burselor si rezolvarea crizei de locuri in camine

"Invatamantul superior este unul descentralizat si, de cele mai multe ori, rezolvarea problemelor vine din interiorul sistemului, nu de la minister. Problema cazarilor, de exemplu, se poate rezolva numai de catre rectorate. In loc sa discute cu cei implicati direct si decizional, USR si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) ameninta ministerul", a comentat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Ministerul Educatiei, Mihaela Suciu.

Cele trei revendicari ale studentilor - majorarea burselor cu 100%, repartizarea locurilor in camine printr-o procedura transparenta si plata subventiilor de transport direct la regia aferenta - nu pot fi rezolvate, pentru ca sunt nerealiste, spun reprezentantii ministerului.

"Ministerul a discutat cu o alta asociatie studenteasca, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, despre majorarea burselor cu 10%, iar alianta a fost de acord. Cele 10 procente ar fi in plus fata de alte 10 procente, cu cat urmeaza sa se mareasca oricum bursele. Majorarea ceruta de UNSR si USR este aberanta", spune Mihaela Suciu.

In privinta decontarii abonamentelor de transport in comun, reprezentantii ministerului reamintesc faptul ca acest lucru s-a incercat in perioada guvernarii PSD, cand, insa, au aparut neintelegeri intre Ministerul Educatiei si regia de transport, din pricina intarzierii platilor.

"Avem o practica negativa a acestei modalitati de decontare, deci nu se poate pune problema revenirii. Acum nu sunt probleme intre cele doua institutii si, mai greu sau mai usor, banii ajung, in final, la studenti", adauga purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Replica Ministerului Educatiei vine dupa ce, luni, USR a anuntat, in urma unor discutii cu liderii studentilor din toata tara, ca studentii vor declansa actiuni de protest, inclusiv greva generala, daca nu li se rezolva revendicarile. Acestea vizeaza dublarea cuantumului burselor, repartizarea locurilor in camine printr-o procedura transparenta si plata subventiilor de transport public direct la regia aferenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.