Salariul mediu net pe economie a crescut in martie cu 5,1%, pana la 7,08 milioane lei, dupa corectia negativa de aproape 7% din luna februarie, venituri mai mari fiind consemnate in majoritatea sectoarelor economiei, reiese dintr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Comparativ cu martie 2004, se observa o dinamica mai buna a salariului net fata de salariul brut, cel mai probabil ca rezultat al aplicarii cotei de impozitare de 16% a veniturilor mari, alta data taxate cu 40%. Astfel, venitul impozabil al angajatilor a avansat in perioada martie 2004 - martie 2005 cu 14,1%, in timp ce salariul net a crescut cu 21%. Salariul mediu brut se plaseaza la 9,2 milioane lei, sub maximul atins in prima luna a anului de 9,51 milioane lei.

Potrivit comunicatului INS, majorarile de salarii din martie au provenit din plata primelor si stimulentelor, regularizarea impozitului pentru anul 2004 si negocierile de salarii in agricultura, industria alimentara, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, precum si constructii. De asemenea, un alt factor de stimulare a cresterilor salariale l-a reprezentat productia mai mare din minerit si extractia titeiului, din textile, fabricarea lemnului, poligrafie si chimie.

Topul salarial continua sa fie dominat autoritar de remuneratiile acordate in sectorul financiar-bancar, cu o medie de 24,9 milioane lei, evolutia din martie a acestui segment fiind printre cele mai bune, cu un plus al venitului de 14,5%. Majorari semnificative ale salariului au mai fost inregistrate in transporturile aeriene - 16% (15,7 milioane lei), fabricarea produselor minerale nemetalice - 12,7% (7,4 milioane lei) si chimie si prelucrarea titeiului - 10,1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.