Studentii dau Ministerului Educatiei termen pana pe 1 octombrie pentru dublarea bursele si pentru rezolvarea problemei locurilor in camine si a decontarii transportului, urmand sa intre in greva daca revendicarile nu vor fi solutionate, au spus, pentru NewsIn, reprezentantii Uniunii Studentilor.

"Weekend-ul trecut am avut o intalnire cu toti liderii studentilor din tara, inclusiv cu cei de la Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, si am punctat trei probleme majore ale studentilor, care trebuie rezolvate urgent, altfel vom face greva si vom iesi in strada. Vom face tot ce se poate pentru se mari cu 100% cuantumul burselor si pentru a se rezolva celelalte probleme, legate de repartizarea locurilor in camine si de modul in care se deconteaza transportul in comun", a precizat presedintele Uninunii Studentilor din Romania (USR), George Paduraru.

Revendicarea privind bursele vizeaza majorarea bugetului alocat in acest scop astfel incat studentii sa primeasca, lunar, minimum 600 de lei. "Pentru a asigura subzistenta studentilor, o bursa de 600 de lei este suma minima pe care ar trebui sa o acorde ministerul. In prezent, primim, in medie, 250 de lei, din care, dupa plata regiei de camin, le mai raman cam 150 de lei pe luna, suma mai mult decat insuficienta", explica presedintele USR.

Studentii mai vor ca ministerul sa se implice in rezolvarea problemei locurilor in camine, in special pentru eliminarea coruptiei la cazare. "Vrem ca ministerul sa impuna universitatilor sa transforme repartizarea locurilor de cazare intr-o procedura transparenta. Vrem sa fie facute publice numarul de locuri disponibile si de cereri, precum si numele celor care au primit camin", mai spune George Paduraru.

Potrivit USR, in anul universitar 2008-2009, 40.000 de studenti ai facultatilor de stat, cu aproximativ 5.000 mai multi dacat anul trecut, nu vor avea locuri in camine.

In privinta decontarii abonamentelor de transport, studentii cer ca subventiile sa mearga direct la regia aferenta. "In prezent, studentii isi platesc abonamentele, apoi stau cate o zi la cozi infernale, ca sa-si primeasca banii inapoi. Si, de multe ori, banii acestia nu mai vin sau vin deodata pe mai multe luni. Daca ministerul ar da banii direct regiei de transport, nu ne-am mai confrunte cu aceasta situatie", mai spune liderul USR.

Daca Ministerul Educatiei nu va rezolva aceste probleme, studentii se vor adresa premierului Calin Popescu Tariceanu si presedintelui Traian Basescu. "Daca nici premierul si nici presedintele nu ne asculta, vom iesi in strada, dar ar fi pacat sa nu putem dialoga si sa fie nevoie sa ne rezolvam revendicarile in stil haiducesc", a comentat Paduraru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.