Pai ai o problema, deja. Lumea cand aude ca un ziarist e numit intr-o functie publica zice: “E clar, s-a folosit de relatiile pe care si le-a facut in timp ca ziarist, e omul cuiva, e o numire aranjata, samd”. Mi se pare, intr-un fel, normal sa se gandeasca astfel. Lumea te stie ca pe un prieten de-ai lui Sorin Ovidiu Vantu, ca pe un om implicat in tot felul de proiecte in Delta, un om care in acelasi timp a avut o relatie destul de buna cu actualul Guvern, nu l-a criticat prea mult…

Cred ca nu prea mi-ai urmarit prestatiile publice vizavi de performantele Guvernului... Eu am o relatie buna cu Vantu, ca foarte multi ziaristi din trustul nostru. Cum am si cu Alexandru Sassu ori cu Adrian Sarbu.

In alta ordine de idei, in Romania exista un sindrom agrar pe care eu il numesc “omu’ lu’ “. Stiti cum se-ntreaba la tara: al cui esti, tu, ma? Toata lumea e omu’ cuiva: al lui Soros, al lui Basescu, al lui Tariceanu, al lui Vantu, al PSD, al Securitatii, al americanilor, al lui Dom’ profesor… Deci totul este intr-o functie lineara conspirativa. Ei bine, eu sunt omul Deltei, venit din cea mai nobila si obiectiva scoala de presa, Academia Catavencu si din cea mai influenta organizatie nonguvernamentala de mediu, “Salvati Dunarea si Delta”. De exemplu, daca, sa presupunem prin absurd, Cristian Tudor Popescu ar accepta o functie guvernamentala, ar fi omul lui Sarbu? Sau daca Emil Hurezeanu ar accepta un post de ambasador, ar fi omul lui Vantu, in misiune la ambasada? Sau sa mergem mult mai jos: daca Mircea Badea ar accepta functia de director la Circul de Stat, asta ar insemna ca Voiculescu a pus laba pe Circul National?!?!? Ca sa parafrazez un titlu de mare distinctie jurnalistica dintr-un jurnal de stiri.
Bine, dar in cazul tau, toata lumea stie ca Sorin Ovidiu Vantu are niste proprietati acolo, are niste interese, iar atata timp cat tu, ca prieten de-ai lui, esti numit guvernator al Deltei, inevitabil se face o legatura.

Eu acolo ma duc nu ca sa fac politica sau smenologie, ci ca sa fac politici de mediu. Nu ma duc ca sa apar interesele materiale ale nimanui, ci ma duc sa ma incadrez in fisa de post, verde, pe care o are acel pupitru al Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Faptul ca Sorin Ovidiu Vantu are niste proprietati, niste hoteluri care nu functioneaza, in Delta Dunarii, asta nu-nseamna ca sunt prieten cu Sorin Ovidiu Vantu sau ca patronul trustului Realitatea-Catavencu este si patronul persoanei mele fizice sau juridice.

Dar de ce tu? Cum te-au numit? Te-a sunat Tariceanu? Stim foarte bine ca o numire de genul asta nu se face peste noapte, nu-si aduce aminte la un moment dat Tariceanu, a, da, il stiu pe Liviu Mihaiu de la nu stiu ce organizatie nonguvenamentala care se ocupa de Delta, hai sa-l pun guvernator acolo. Deciziile astea se iau foarte greu. Sunt tot felul de influente, de discutii, e o lista acolo, se face o selectie…

Deci pana acum am cerut cu totii sa nu se mai politizeze administratia. Iar acum...

Dar de ce tu?

Dar de ce nu eu? Poate pentru ca eu sunt unul dintre putinii oameni din aceasta tara, aripa civila, care se ocupa de problemele de mediu ale celei mai importante rezervatii de patrimoniu mondial de pe teritoriul Romaniei?!!

Asa cum fostul guvernator Paul Cononov candideaza pentru partid (PNL - n.r.) la deputatie si intra in campanie electorala in cateva saptamani, ma gandesc ca ideea le-a venit celor de la Guvern destul de usor. Sigur, cum noi suspectam puterea in toate miscarile pe care le face, si aceasta miscare este susceptibila de ceva, daca o tratam in logica psihozei incurabile a neincrederii pe care presa si societatea civila o au in orice forma de putere administrativa. Ideea i-a apartinut ministrului Mediului, Attila Korodi, cu care eu lucrez, asa cum am lucrat si cu fostul ministru Sulfina Barbu, foarte bine. Ca lider al Asociatiei “Salvati Dunarea si Delta!”, am lucrat cu foarte multe entitati administrative, cu Ministerul Agriculturii, cu comisiile de mediu parlamentare, cu Consiliul Judetean Tulcea, cu unii dintre primarii celor 26 de localitati din Delta Dunarii, cu asociatiile de pescari. Bunaoara, nimeni nu si-a pus problema, cand a luat pixul in mana, daca numirea mea acolo e buna sau rea pentru rezervatie! Faptul ca eu am ajuns acolo ma gandesc ca e bine. Sau daca vreti, e mult mai bine decat daca ar fi venit un functionar politic de sorginte algoritmica si care sa faca nu mai mult decat au putut face toti guvernatorii de pana acum.

Dar de ce crezi ca i-a lovit acum pe cei de la guvernare sa depolitizeze o functie de genul acesta, cu o miza atat de mare?

Care-i miza aia? Miza Deltei Dunarii, din perspectiva mea si cred ca si a autoritatilor pe care le-am solicitat foarte mult pe acest subiect, de la Presedintie pana la Guvern, “plimbandu-i” prin Delta Dunarii, cat si pentru autoritatile internationale de mediu, miza pe care eu o vad este salvarea acestei rezervatii unice pe teritoriul european. Toti strainii care vin in delta ne spun ca nici nu ne dam seama de ce ne batem joc. Care ar putea fi miza? Sa ma duc eu acolo si sa-i dau un brat lui V?ntu, unul lui Patriciu si ultimul sa-l iau eu…?!!! Eu inteleg premisele unei proaste impresii despre noi insine, dar asta mi se pare un delir.

E o miza economica.

Bun, ce-ar insemna asta, sa ma duc acolo si sa lucrez pentru interesele politice, materiale si financiare ale diversilor oameni din spatiul privat si guvernamental? Fals! Eu n-am facut in 18 ani niciodata asa ceva si, daca-mi cunoasteti discursul public ca jurnalist si ca activist de mediu, puteti presupune ca nici n-am de gand sa fac asa ceva vreodata. Pe de alta parte, am suficienta autonomie profesionala si financiara ca sa pot fi omul meu si al Deltei Dunarii.

Citeste si:

Teoretic cel putin, ar trebui sa ai o perspectiva destul de clara asupra a ce inseamna Delta Dunarii. Poti sa faci un diagnostic al deltei in momentul acesta? Care ar fi bolile de care sufera, asa, in ordinea gravitatii?

Eu lucrez de cinci ani cu autoritatile pe subiectul Delta Dunarii. Asociatia “Salvati Delta Dunarii” a modificat legi, a facut campanii, manifestatii, a facut lobby impotriva concesiunilor nedrepte, a braconajului, a pasivitatii autoritatilor, a pescuitului abuziv, a sistemului de management al gunoiului, care-i absent. Stiu cu cine si cu ce ma intalnesc acolo. Bolile profesionale ale Deltei Dunarii sunt nenumarate si asta e unul dintre motivele care m-au determinat sa accept acest post. Pentru ca daca nu-l acceptam eu si venea un functionar necunoscut si care n-ar fi suscitat atat de multa atentie, atunci eu cred ca am fi pierdut pacientul in urmatorii patru ani.

Bun, care-i boala cea mai grava?

Sunt foarte multe. Pescuitul industrial si braconajul care fac ravagii in randul speciilor de pesti, centralele eoliene care se construiesc in Dobrogea si care vor transforma rutele de migratie ale pasarilor in adevarate trasee ale pericolului, terenurile indiguite artificial in anii ’70 care acopera peste o treime din suprafata rezervatiei, sunt 80.000 de hectare de teren care au alta destinatie decat aceea originara, de a face parte din acest organism viu al Deltei Dunarii, sunt concesiuni agricole, piscicole si forestiere care nu au ce cauta in exploatarea unei rezervatii umede, sit UNESCO. Orice fel de exploatare industriala care se grefeaza pe teritoriul acestui organism viu este in contradictie cu statutul de rezervatie de patrimoniu mondial.

Stii foarte bine ca din aceasta pozitie, ca sa faci ceva, trebuie sa ai o foarte mare autoritate si influenta asupra ministrului, asupra premierului, asupra autoritatilor locale, asupra politiei… Cum te vei descurca cu atatea fire, cu atatea butoane pe care va trebui sa apesi, neavand totusi in spate ceva, un partid…?

Din moment ce m-am descurcat din pozitia de activist de mediu si jurnalist, modificand legi si contribuind la anularea concesiunilor, la interzicerea pescuitului sturionului pe 10 ani, la initierea unor campanii de control impotriva braconajului, la modificarea Regulamentului cadru de urbanism si arhitectura pentru localitatile din delta, lucrand frecvent si mai putin vizibil cu Politia Romana, si aici la Bucuresti, si acolo in Tulcea, negociind renaturarea si reconstructia ecologica de patru ani cu Consiliul Judetean (iar acum este o echipa destul de ecofriendly), eu ii cunosc pe acesti oameni, i-am pipait, stiu cam ce vor si cum se pot armoniza “interesele partilor”. Si asa cum s-au putut face foarte multe lucruri din zona militantista, atat in ordine legislativa, cat si administrativa, cred ca si acolo, in exil, se pot face multe. Deci nu-mi sunt necunoscute aceste cai care erau specifice unei organizatii non-profit, de lobby si advocacy, pe care acum incerc sa le transform in legi eficiente.

Te suna Tariceanu si-ti zice, uite, las-o mai moale cu chestia aia. Ce-i raspunzi?

Nimic nu este posibil din ce este ilegal...

Ba se poate.

Probabil ca o sa sune multa lume... Poate suna oricine din lume, Tariceanu, presedintele, DNA-ul, americanii, Vantu, rusii, s-o las mai moale. Eu ma duc acolo nu ca sa fac favoruri unei puteri politice pe care am criticat-o ani intregi pentru diferite metehne pe care le stim cu totii. Deci asa ceva iese din orice fel de discutie.

Indata se schimba guvernul si stim foarte bine ca la orice schimbare de guvern noua putere isi pune oamenii pe functii. Sa zicem ca vor sa te dea jos. Exista o lege a functionarului public destul de puternica, adica e destul de greu sa schimbi un inalt functionar public, dar ca sa ramai pe post, noua putere iti va cere sa faci niste compromisuri. Alegi demisia sau compromisul?

Nu fac compromisuri care sa fie in afara legii sau a politicilor de mediu. Daca imi pun in fata alternativa demisiei sau compromisul, este evident ca ma intorc acolo de unde am plecat. Doi la mana. Nu-ti ascund ca am facut un tur al opiniilor, am luat pulsul liderilor politici ai partidelor care vor putea alcatui guvernul dupa alegeri si oamenii m-au asigurat ca nu-i intereseaza altceva decat sa se ocupe cineva serios de delta. Lucru care si pe mine m-a mirat, dar cu care, evident, n-am putut decat sa fiu de acord.