Transparency International Romania recomanda Consiliului National de Integritate sa cere Senatului revocarea avocatei Alice Draghici, membru CNI, care ar fi cerut conducerii ANI sa opresca verificarile in cazul medicului Bradisteanu, clientul sau.

"Transparency International Romania isi exprima profunda ingrijorare cu privire la situatia creata in jurul activitatii derulate de doamna avocat Alice Draghici si la efectele pe care aceasta le poate avea asupra credibilitatii si impartialitatii Consiliului National de Integritate si ale Agentiei Nationale de Integritate", se arata intr-un comunicat al TI Romania, remis agentiei NewsIn.

Transparency atrage atentia si asupra dublei calitati a lui Alice Draghici, aceea de membru al CNI si de avocat al unei persoane cercetate de ANI si, in acest context, TI-Romania cere CNI sa ia in discutie riscurile pe care aceasta situatie le ridica pentru eficienta si impartialitatea activitatii ANI.

De asemenea, organizatia reitereaza solicitarea de amendare a Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, in sensul includerii in chiar textul acesteia a unor definitii pentru conflictul de interese si incompatibilitati, care sa fie acoperitoare si sa aiba in vedere standardele internationale in materie, inlaturand astfel posibilitatea unei interpretari discretionare.

Presedintele CNI, Marcu Nicu, a declarat, luni, 15 septembrie, ca va convoca saptamana viitoare o sedinta, pentru a analiza un incident dintre conducerea ANI si avocata Alice Draghici, membru al Consiliului, care, potrivit unor surse judiciare, ar fi cerut conducerii ANI sa opresca verificarile in cazul Bradisteanu.

Potrivit unor surse judiciare, avocata Alice Draghici, reprezentant al Partidului Conservator in Consiliul National de Integritate (CNI), i-ar fi amenintat, saptamana trecuta, pe inspectorii de integritate si conducerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sa opreasca verificarile in cazul chirurgului Serban Bradisteanu. Alice Draghici le-a cerut acest lucru reprezentantilor ANI in calitate de avocat al medicului Bradisteanu.

"Mi-e greu sa cred ca unul dintre membrii CNI poate ameninta pe cineva din cadrul Agentiei de Integritate", a declarat Marcu Nicu, luni, pentru NewsIn. Presedintele CNI a precizat ca reprezentantii conducerii Agentiei l-au informat verbal despre cele intamplate si ca le-a cerut sa faca o informare scrisa catre CNI pe tema incidentului. El a adaugat, la solicitarea NewsIn, ca legea nu precizeaza ce masuri trebuie luate in astfel de situatii impotriva unui membru al Consiliului.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat, luni, instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de chirurgul Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar. Bradisteanu a fost senator PSD in perioada 2000-2004.

Suma totala coincide cu presupusa mita pe care ar fi luat-o chirurgul in urma unei licitatii pentru echipamente medicale, pentru care Bradisteanu raspunde, la ora actuala, in fata instantei, dupa ce procurorii DNA l-au trimis in judecata pentru fapte de coruptie.

Potrivit comunicatului remis luni de ANI, “s-a mai constatat si existenta conflictului de interese in ceea ce priveste achizitionarea unor echipamente medicale, procedura in cadrul careia Bradisteanu a detinut calitatea de presedinte al unei comisii de licitatie”.

Agentia Nationala de Integritate mentioneaza ca a fost sesizata de Curtea de Apel Bucuresti in baza legii 144/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. Sesizarea a facut obiectul dosarului nr. 17/II/2008.

Din verificarea documentelor anexate sesizarii, a declaratiilor de avere ale fostului senator precum si a documentelor suplimentare solicitate institutiilor competente de catre inspectorul de integritate, “s-a constatat o diferenta vadita, nejustificata, intre averea dobandita si veniturile realizate in mod legal de catre persoana in cauza”.

Totodata, Agentia Nationala de Integritate solicita instantei constatarea nulitatii absolute, anularea contractului de achizitie in valoare de 11.385.889,58 euro si a beneficiilor patrimoniale rezultate in urma incheierii acestuia.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, in 22 martie 2007, trimiterea in judecata a medicului Serban Bradisteanu, sef de sectie la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si luare de mita in forma continuata.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in perioada 2001-2002, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare in cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei, Serban Bradisteanu ar fi decis atribuirea contractelor de achizitionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar si a spitalului Profesor dr.Constantin Angelescu, cu incalcarea flagranta a normelor legale in materie.

"Viciind intreaga procedura de licitatie", inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru a favorizat firmele CC MED AG-Elvetia si BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discretionara a contractelor de furnizare de produse, cauzand un prejudiciu real in dauna Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) in valoare de 9.169.606 euro. In schimbul favorizarii la licitatie a firmelor mentionate, prin folosirea abuziva a pozitiei pe care o ocupa, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru a primit, in conturile firmei sale off-shore Arnell Development Lt (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zürich, sumele de 500.000 dolari si 3.594.333 euro, reprezentand mita pentru activitatea desfasurata in cadrul comisiei de evaluare a licitatiei", mentioneaza DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.