Copiii nevazatori din 28 de judete nu pot merge la scoala din cauza ca directiile judetene de asistenta sociala si protectia copilului nu au decontat la Primaria sectorului 2 banii cheltuiti pentru cazarea si masa acestor elevi.

Pentru ca nu si-a primit banii de opt ani, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din cadrul Primariei sectorului 2 i-a evacuat, chiar in prima zi a noului an scolar, pe cei 350 de copii orbi. Scoala din sectorul 2 unde invatau acestia este singura din sudul tarii pentru elevii cu aceasta deficienta.

"Copiilor nevazatori li se refuza, practic, dreptul la educatie, iar fascismul asta ordinar se cheama <<Protectia Copilului>>. Oricare ar fi fost motivele pentru care cheltuielile de intretinere nu au ajuns la DGASPC, nu este vina acestor copii, iar solutia nu era sa ii dea pe ei afara din scoala. Banii au fost alocati de la buget si nu se stie de ce nu au ajuns unde trebuie", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania (ANR), Radu Sergiu Ruba.

Potrivit legii, directiile judetene de protectia copilului trebuie sa deconteze cheltuielile de cazare si masa ale elevilor care invata in Bucuresti.

In conditiile in care DGASPC nu si-a primit, de opt ani, banii cuveniti din judete, solutia gasita de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost sa nu mai plateasca contravaloarea cazarii si mesei pentru copiii cu deficiente de vedere. Iar asta dupa ce primaria a trimis directiilor judetene, in cei opt ani, mai multe notificari cu privire la platile restante.

"In cei opt ani de zile de cand se perpetueaza aceasta situatie, directiile judetene aveau tot timpul necesar sa construiasca scoli speciale pentru copiii lor. An de an, directiile judetene de protectia copilului s-au limitat doar in emiterea de hartii prin care trimiteau copii cu deficiente la Bucuresti. Numai anul trecut s-au platit 28 de miliarde de lei vechi pentru acesti copii", spun edilii sectorului 2.

Presedintele ANR spune ca situatia copiilor orbi din Romania este fara precedent in lume si ar putea avea cauze ascunse. "Ori cei de la primarie vor sa puna mana pe cladiri, ori se castiga bani necurati din asta. Ceva trebuie sa fie in spatele acestei probleme", a comentat Radu Sergiu Ruba.

Potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, evacuarea copiilor orbi din scoala este urmarea dezinteresului autoritatilor pentru problemele acestei categorii. "Este vorba de o lipsa de comunicare si implicare a acestor institutii care se ocupa de asigurarea drepturilor sociale ale copiilor", spune purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.