Numarul bolnavilor de diabet in tarile Uniunii Europene va creste cu 25%, pana in anul 2025, arata un raport al Federatiei Internationale de Diabet in Europa (IDF Europe).

Potrivit raportului IDF Europe, rata cazurilor de diabet din Romania este de 9,4%, reprezentand 1.524.500 de persoane. Numarul bolnavilor de diabet este estimat sa creasca, pana in anul 2025, la 10,7% din totalul populatiei adulte.

Bugetul alocat de Ministerul Sanatatii pentru tratarea diabetului in anul 2007 este de 90 de milioane de euro, iar numarul deceselor cauzate de diabet este de 23.000 pe an, potrivit datelor furnizate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In Uniunea Europeana, 31 de milioane de persoane, adica 8,6% din populatia intre 20 si 79 de ani, sufera de diabet.

In intreaga lume, diabetul afecteaza, in prezent, in jur de 246 de milioane de persoane, numarul acestora fiind estimat sa creasca, pana in 2025, la 380 de milioane.

Diabetul reprezinta prima cauza de deces in Europa, in conditiile in care 80% dintre persoanele bolnave de diabet mor din cauza unor complicatii cardiovasculare.

Raportul IDF Europe se refera la politicile nationale si practicile de prevenire, urmarire si management al cazurilor de diabet in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Potrivit raportului, o explozie a incidentei diabetului s-a inregistrat nu numai in Europa, ci in toate tarile industrializate.

Potrivit rezultatelor Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prezentate de Ministerul Sanatatii, diabetul zaharat este boala cu cel mai mare risc de imbolnavire in randul romanilor. Aproape o treime dintre romanii care si-au facut analizele in cadrul programului prezinta risc de imbolnavire de diabet zaharat.

"Asistam la o epidemie de boli cronice, dar in special la o epidemie de diabet zaharat, o boala care, daca nu este stapanita, duce la un numar important de complicatii si la cresterea imbolnavirii populatiei. Astazi, avem estimati circa 500.000 de pacienti bolnavi de diabet, dar numarul lor real probabil ca este mult mai mare. In prezent, figureaza in evidentele noastre 120.000 de adulti si 2.500 de copii cu diabet insulino-dependent, care sunt formele cele mai grave de diabet”, preciza, la jumatatatea lunii mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.