Desi Tribunalul a decis, in dosarul FNA, ca Ioana Maria Vlas este vinovata de inselaciune, fapta ce reprezinta un pericol social ridicat, magistratii au avut in vedere si faptul ca Ioana Maria Vlas are 64 de ani, iar o pedeapsa mai mare de 8 ani ar insemna inchisoarea pe viata a acesteia

"Tribunalul are in vedere si timpul scurs de la data savarsirii infractiunii (peste 8 ani), iar aplicarea unei pedepse sporite ar avea ca efect doar producerea unor suferinte mari inculpatei (n.r. - Ioana Maria Vlas), fara nicio legatura cu scopul si functiile pedepsei", se arata in motivarea data de magistrati.

De asemenea, judecatorii au tinut cont si de atitudinea Ioanei Maria Vlas in timpul procesului, aceasta avand "o atitudinte constanta de recunoastere a savarsirii faptelor, inca de la primele declaratii si pana la cele facute in rejudecare".

In acelasi timp, magistratii au avut in vedere si faptul ca Ioana Maria Vlas a savarsit infractiunea de inselaciune in forma continuata, cu intentie directa, pentru care a primit 8 ani de inchisoare, numarul mare al investitorilor inselati (13.200 investitori) si prejudiciul adus de peste 25 de miliarde de lei vechi, precum si mijloacele folosite.

Tribunalul sustine ca infractiunea de inselaciune savarsita de Ioana Maria Vlas s-a realizat prin fals in inscrisuri sub semnatura privata, avand consecinte deosebit de grave, respectiv un prejudiciu de peste 25 miliarde de lei vechi. Instanta a decis, insa, achitarea si incetarea procesului penal fata de Vlas, pentru infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, fapta fiind prescrisa din noiembrie 2007.

Potrivit articolului 215 din Codul Penal, inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Instanta a decis sa tina cont si de circumstantele atenuante, aplicand articolul 76 din Codul Penal, potrivit caruia, in cazul in care existã circumstante atenuante, pedeapsa principala pentru persoana fizica coboara sub minimul special, dar nu mai jos de 3 ani, cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 10 ani sau mai mare.

In cazul lui Nicolae Popa, fostul sef al Gelsor, magistratii au retinut ca acesta a ajutat-o pe Ioana Maria Vlas in pagubirea investitorilor, fiind complice la infractiunea de inselaciune.

"Tribunalul constata ca inculpatul Popa Nicolae, desi a fost complice, a avut o contributie insemnata la savarsirea infractiunii de inselaciune de catre inculpata Ioana Maria Vlas. Astfel, asa cum s-a retinut, inculpatul Popa Nicolae era director executiv atat la SC SOV Invest SA, cat si la SVM Gelsor SA. Avand aceste pozitii in cele doua societati, inculpatul avea posibilitatea atat a cunoasterii situatiei financiare a celor doua Fonduri (n.r. - FNI si FNA), cat si a gasirii solutiilor celor mai potrivite si cu aparenta legala pentru realizarea scopului urmarit", se mai arata in motivarea Tribunalului.

De asemenea, instanta a mai retinut in motivarea deciziei, prin care Nicolae Popa a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune in dosarul FNA, ca s-a sustras atat de la urmarirea penala, cat si de la judecata.

Cu privire la achitarea altui inculapt, Gavril Batran, pentru infractiunea de inselaciune, magistratii sustin ca acesta a fost de fapt indus in eroare si nu stia ca documentele semnate detin informatii false, acesta neavand abilitati de verifiare a documentelor. Potrivit magistratilor, Batran a fost imputernicit de Consiliul de Administratie al SC SOV Invest SA sa-i tina locul Ioanei Maria Vlas, "neexistand un act de numire in functie si neavand drept de semnatura in banca".

"Totodata, se observa ca Gavril Batran nu a semnat, dispus sau participat in vreun fel la incheierea operatiunilor pagubitoare pentru investitori", se retine in motivarea hotararii.

Pe latura civila a cauzei, instanta a hotarat ca Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa sunt obligati la plata in solidar a contravalorii unitatilor de fond, actualizata la indicele de inflatie catre investitorii FNA pagubiti, deoarece sunt direct vinovati pentru crearea prejudiciului adus investitorilor.

In plus, magistratii au obligat-o pe Ioana Maria Vlas sa plateasca in solidar cu SC SOV Invest suma de 50.000 lei cheltuieli judiciare catre stat. La randul lui, Nicolae Popa trebuie sa plateasca in solidar cu SC Gelsor SA 200.000 de lei cheltuieli judiciare tot catre stat.

Atat Ioana Maria Vlas cat si reprezentantii Ministerului Public au facut apel, pe 13 august, impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti din data de 6 iunie.

Primul termen al dosarului a fost fixat pentru data de 6 octombrie, la Curtea de Apel Bucuresti.

Ioana Maria Vlas a contestat decizia Tribunalui Bucuresti, din 6 iunie, prin care a fost condamnata la 8 ani de inchisoare cu executare, insa a precizat ca motivele de apel le va


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.