Vicepremierul Gheorghe Seculici a recunoscut ieri, la Timisoara, ca autoritatile romane s-au confruntat cu disfunctionalitati in gestionarea crizei inundatiilor.
Vicepremierul Gheorghe Seculici a admis ca in timpul inundatiilor au existat disfunctionalitati in gestionarea crizei, pe care le-a catalogat drept "lipsa de comunicare". El a enumerat o serie de nereguli in acest sens. "Nu s-a apelat la inventarul de care dispune Romania pentru astfel de crize. Nu s-a discutat cu comandamentele de urgenta infiintate la nivel judetean. Comitetul National pentru Situatii de Urgenta nu a functionat. Au lipsit foarte multe informatii. Vinovatii vor raspunde pentru aceste defectiuni", a afirmat vicepremierul.

Totusi, Gheorghe Seculici a refuzat sa raspunda la o intrebare extrem de simpla: cine conduce acest organism la nivel national? Intr-un cerc restrins, dupa conferinta de presa, Seculici a spus insa ca in conducerea comitetului ar exista un vid, iar din structura lui fac parte multi oameni preluati de la fosta putere. Potrivit legii, premierul Calin Popescu-Tariceanu se ocupa de coordonarea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Din cauza ineficientei comitetului respectiv s-a constituit un asa-numit "grup de lucru" in problema inundatiilor, condus chiar de Seculici.

Si statul roman avea pompe de apa

Cel mai elocvent caz de proasta gestionare a crizei s-a produs chiar in legatura cu mediatizatele pompe aduse din Ungaria. "Dupa ce s-a discutat cu partea maghiara, am aflat ca exact astfel de pompe sint produse de societatea Aversa, care le are si pe stoc. Apoi am fost contactati si de Petrol Service. Astfel de lucruri trebuia sa se cunoasca", a declarat Seculici. Interesant este ca Aversa se afla in patrimoniul AVAS, deci al statului. De gestionarea problemei pompelor s-a ocupat subprefectul judetului Timis, Marossy Zoltan. Cum acesta nu avea cunostinte la Bucuresti, el a recurs la conationalii sai de peste granita. Prefectul Ovidiu Draganescu a intarit spusele vicepremierului, acuzind la rindul sau Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, probabil fara sa stie de cine este condus acesta. "Ne place sa spunem ca sintem a saptea sau a opta forta NATO, iar acum ne-am dat seama ori ca nu avem nimic, ori ca nu stim ca avem tot felul de dispozitive care ne-ar fi ajutat. Acest comitet national ar fi trebuit sa gestioneze astfel de informatii. Si aici am aflat abia pe teren, de la voluntarii de la Salvo, ca SNCFR are sase barci care stau prin garaje. Nu ne-au spus niciodata acest lucru", a declarat prefectul judetului Timis.

Reglementari guvernamentale

Coordonarea actiunilor de inlaturare a efectelor inundatiilor este asigurata de un misterios comitet care, dupa cum ni s-a spus de la Biroul de Presa al Guvernului Romaniei, functioneaza la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Seful acestui comitet este, conform guvernului, ministrul Sulfina Barbu. Este cel putin interesanta infiintarea acestei structuri, avind in vedere ca, pentru situatii de urgenta - asa cum sint inundatiile din ultimele saptamini si efectele acestora -, este prevazut sa functioneze, inca de anul trecut, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta. Guvernul stabilise atunci ca pentru gestionarea inlaturarii efectelor calamitatilor naturale sau a altor tipuri de dezastre, ministrul administratiei si internelor sa coordoneze acest Comitet National.

Definitia situatiei de urgenta

Conform ordonantei de urgenta privind infiintarea Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, situatia de urgenta este definita ca fiind un "eveniment exceptional, cu caracter nonmilitar, care prin amploare si intensitate ameninta viata si sanatatea populatiei, mediului inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sint necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate".

Negocieri esuate

La Belgrad, simbata, au avut loc negocieri, la nivel de secretari de stat, privind deblocarea unor stavilare care obstructioneaza iesirea la un debit mai mare a apelor riului Timis, din Romania spre Serbia. Discutiile s-au purtat pe marginea unui acord semnat in anul 2000 intre cele doua tari, care stipula acest lucru. Acelasi acord privea si decolmatarea albiei riului in ambele tari, lucru pe care, conform autoritatilor romane, sirbii nu l-au facut.
La discutiile de simbata, romanii au solicitat sirbilor sa dea drumul la stavilar pentru un debit de 40 de mc/s. Dupa lungi discutii, sirbii au acceptat sa lase 20 de mc/s. Numai ca, ieri, partea sirba a deblocat stavilarele doar la jumatate din debitul promis, respectiv 10 mc/s. Surse din cadrul Prefecturii Timis ne-au declarat ca prefectul Ovidiu Draganescu a avut o discutie cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, solicitindu-i sa faca public esecul acestor discutii.

Autoritatile centrale romane au preferat insa sa ascunda aceste nemultumiri, principalul motiv fiind ca se asteapta vizita la Timisoara a ministrului de externe sirb, Vuk Draskovici. "Nu vreau sa comentez acest lucru", ne-a declarat Draganescu.
Intrebat despre aceste tensiuni, vicepremierul Gheorghe Seculici, aflat luni la Timisoara, a recunoscut ca exista unele probleme. "Este o problema care inca se negociaza. Se fac eforturi la nivel national pentru rezolvarea chestiunii. Intr-adevar, s-a constatat ca partea sirba nu si-a rezolvat problemele care au tinut de ea", a firmat Seculici. Aseara, la Belgrad, urma sa aiba loc o alta runda de negocieri.

Tacerea care s-a asezat peste acest scandal diplomatic are o legatura directa cu faptul ca la finele acestei saptamini este asteptat la Timisoara ministrul de externe al Serbiei, Vuk Draskcovici, Ministerul de Externe roman si SIE solicitind tuturor autoritatilor sa nu tensioneze situatia. (I.A.)

Ploile continua

In zilele urmatoare va continua sa ploua, in special in zona Banatului, iar riurile Olt, Prahova, Ialomita, Siret si Trotus vor depasi cotele de pericol, zonele din jur putind fi inundate. Precipitatiile se vor opri vineri, cind va fi soare in toata tara.

Perioada ploioasa va continua in vestul tarii pina vineri, a spus ieri Ion Sandu, presedintele INMH, in cadrul videoconferintei cu prefectii. "Din aceasta seara (aseara - n.r.) si pina miine dimineata va ploua in Banat, cu 10-15 litri pe metrul patrat. Ploaia se va opri in cursul zilei de miine si va reincepe miine seara, tot cu 10-15 litri pe metru patrat. Frontul atmosferic care se va declansa miine seara va traversa aproape toata tara si se va resimti cel mai puternic in Nordul Moldovei", a spus Ion Sandu.
Acesta a precizat ca ploile vor continua pina miercuri, urmind ca joi sa ploua slab in aproape toata tara. "De vineri, vremea va deveni frumoasa si nu vor mai fi precipitatii, cel putin pina martea viitoare", a mai spus presedintele INMH. De miine, mai precis in zilele de 11 si 12 mai, sint asteptate depasiri ale cotelor de pericol ale riurilor in Banat, dar mai ales in Dolj, Olt, Prahova si Ialomita, au spus oficialii Regiei Nationale Apele Romane.

"Pericole de inundatii vor fi si in Iasi, Galati si Bacau, unde riurile Siret, Trotus si Bahlui vor depasi cotele", au spus oficialii regiei. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca pe 13 mai se vor depasi cotele de pericol in zona Tulcea.

Bani pentru un sfert din casele darimate din Timis

Estimarile autoritatilor din Timis arata ca, doar pentru reconstructia caselor darimate din zonele afectate de inundatii - aproximativ 700 de locuinte -, este nevoie de cel putin 20 de milioane de euro. Intre timp, autoritatile locale au estimat ca alte sute de case, din cele aproape 3.700 afectate, s-ar putea darima sau au nevoie de lucrari de reconstructie.
Secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila, a apreciat ca pe linga sumele pe care guvernul le va aloca pentru reconstructie si anuntatele imprumuturi de la organisme financiare internationale, banii care sint acum in conturile de ajutorare vor fi, de asemenea, folositi la reconstructia locuintelor si gospodariilor din zona aflata si acum sub ape. "La teleconferinta s-au anuntat si alte ajutoare concrete de la guvern - 150 de tone de motorina de la rezerva de stat pentru functionarea motopompelor din Ungaria, 490 de miliarde de lei pentru drumuri, infrastructura si refacerea caselor si 390 de miliarde pentru refacerea cailor ferate", a precizat Chirila.

Situatia donatiilor pentru sinistratii din Banat este urmatoarea:

900.000 euro (32 de miliarde de lei) teledonul Realitatea TV; 120.000 de euro - cont Prefectura Timis; 100.000 de euro - 2.500 tone de ciment - donatia companiei franceze Lafarage; 250.000 de euro (zece case) - Consiliul Judetean Constanta; 150.000 de euro (sase case) - programul "Adopta o casa" al CJ Timis; 4.200.000 de euro (150 de miliarde de lei) - fonduri redirectionate de Ministerul Transporturilor, Constructiei si Locuintelor pentru constructia de locuinte din zona sinistrata. In total, pina in prezent, s-au adunat 5,7 milioane de euro, adica aproximativ un sfert din suma necesara reconstructiei zonei.

Infrastructura: vin primele milioane de dolari. Reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor au anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca, in urma evaluarilor facute de experti ai Bancii Mondiale un prim imprumut de 11 milioane dolari ar putea fi deblocat in scurt timp pentru refacerea infrastructurii de aparare. Guvernul a precizat, dupa vizitele de la inceputul lunii mai din Timis, ca alte organisme financiare internationale ar putea acorda Romaniei, pentru zona calamitata Banat, asistenta financiara in valoare de 60 de milioane de euro.
O evaluare a pagubelor produse infrastructurii de aparare si terenurilor agricole nu a putut fi facuta din cauza suprafetelor mari de teren inca acoperite de apa.

Mincarea de la ajutoare ajunge pina la toamna

Reprezentantii Prefecturii Timis au centralizat si ajutoarele care au venit din tara si de la rezerva de stat si constau in alimente. Potivit estimarilor facute de autoritati, mincarea depozitata pina in acest moment ar asigura ajunge, pentru cei 3.000 de sinistrati, pina in luna septembrie a acestui an. La ajutoarele alimentare se adauga zeci de tone de materiale de constructii depozitate in hangarul fostei baze aeriene militare de la Giarmata, precum si o hala cu mobila si aparate electrocasnice. La dispozitia autoritatilor locale se afla, pentru a fi impartite, 70 de tone conserve din carne si mezeluri, 20 de tone cereale, 5 tone paste, 6,7 tone ulei

Pompele unguresti, puse in functiune la Otelec

Optsprezece motopompe din Ungaria au sosit ieri dimineata in localitatea Otelec din judetul Timis. Utilajele fac parte din lotul de 25 trimise de autoritatile maghiare pentru a scoate apa din zonele inundate.

Autoritatile judetului Timis au intimpinat mari probleme in actiunea de a transporta pompele in zona digului rupt in urma cu mai bine de doua saptamini. Pe ulitele satului Otelec a trecut, ieri, o draga. "Draga Pelican a fost adusa de la Braila si este dotata cu echipament de excavare", ne-a declarat unul dintre oamenii care lucreaza cu utilajul. Sinistratii din Otelec s-au adunat sa admire masinaria de la care sperau sa le vina izbavirea. "S-au tot chinuit oamenii astia pina acum, dar nu vedeti ca nu se poate face mai nimic? Apa nu vrea sa mai plece, dar nici nu are unde sa se duca", ne-a declarat un localnic.

Dupa mai bine de doua ore de munca, draga a fost lansata pe apa si a plecat spre zona digului. Aici, utilajul va sapa un sant cu o lungime de peste 200 de metri si lat de doi-trei metri, in care se va deversa apa pompata, creindu-se un mic iaz artificial. Potrivit specialistilor de la Apele Romane, utilajul urma sa sape pina ieri seara, cind era programata punerea in functiune a primei pompe din Ungaria.

O suta de specialisti

Motopompele unguresti au fost insotite la fata locului de circa o suta de specialisti din tara vecina. Acestia incercau sa gaseasca solutii pentru a scoate apa cit mai repede de pe raza localitatii. "La Otelec dispunem de 18 pompe, care scot 0,5 metri cubi de apa pe secunda. Se monteaza incepind de astazi, dar nu putem sti cit timp vor sta aici", ne-a declarat Marius Perneac, director tehnic la Apele Romane, filiala Banat. Daca toate cele 18 utilaje vor functiona la capacitate maxima, ele trebuie sa scoata zilnic aproximativ 800.000 de metri cubi de apa care va fi deversata in riul Bega.

Legatura cu Moldova s-a rupt

Cea mai importanta paguba din Buzau, cu efecte la nivel national, s-a produs prin ruperea podului de la iesirea din municipiu catre Focsani, in zona comunei Maracineni. Ca urmare, circulatia spre Moldova pe DN 2 E85 a fost deviata pe DJ 203 K - Maracineni - Sapoca - Berca, DN 22 Rimnicu Sarat - Braila - Slobozia - Urziceni - Bucuresti, DN 24 - Tisita - Tecuci - Galati - Braila - Bucuresti, DN 23 - Focsani - Maicanesti - Braila. Faptul ca podul de la Maracinei are probleme grave se stia de mult timp. Presa locala din judetul Buzau a atras atentia inca din 2000 ca exploatarea irationala a balastului din apropierea podului risca sa-i subrezeasca rezistenta.
Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, sosit ieri la fata locului, a admis ca printre cauzele care au dus la catastrofa de la Maracineni se afla si exploatarea irationala a balastierei. Autoritatile cautau ieri o solutie pentru rezolvarea situatiei, intrucit infrastructura soselelor pe unde se devia circulatia nu rezista autovehiculelor de mare tonaj.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.