Cea de a doua editie a Festivalului de proiectii arhitecturale Urban Art se va desfasura in noaptea de 20 - 21 septembrie, incepand cu ora 22.00, in Piata Constitutiei si Piata Universitatii, unde 52 de artisti romani si straini isi propun sa reinventeze Bucurestiul prin proiectii multimedia.

Festivalul de proiectii arhitecturale Urban Art are loc in cadrul evenimentului Zilele Bucurestiului, organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti, si este un proiect realizat de Asociatia Culturala Artmix.

In noaptea de 20 spre 21 septembrie 2008, incepand cu ora 22.00 si pana in zori, "52 de artisti romani si straini reinventeaza orasul rutinat de tot ceea ce inunda stirile cotidiene: de aglomeratie, santiere, pene de curent si de apa, canalizari cu capace lipsa, adica de tot felul de monstri care vor fi exorcizati intr-o noapte plina de culoare" se precizeaza intr-un comunicat al organizatorilor.

"Urban Art ofera bucurestenilor ocazia de a-si redescoperi orasul, de a-l privi cu alti ochi, mai precis de a-l privi prin ochii celor 52 de artisti din Romania si strainatate care vor transforma strazile intr-un teren de joaca si ne vor scoate putin din amorteala cotidiana. Majoritatea artistilor ne-au trimis lucrari concepute special pentru cladirile din Bucuresti, care intervin pe arhitectura cladirilor pe care sunt proiectate si care incearca sa defamiliarizeze spatii pe langa care trecem atat de des incat ne-au devenit indiferente. Imaginile pe care le-am ales sunt foarte variate, mai mult decat un proiect artistic, Urban Art este un spectacol al strazii, o explozie de imaginatie, culoare si lumina, care imbina arta, arhitectura si muzica", a declarat Marilena Oprescu, curator Urban Art.

Cladirile incluse in circuit devin pretexte si interfete pentru mai multe medii artistice: pictura, grafica, fotografie, instalatie, graffiti, arta digitala, video, computer art, real time audio-video performance si proiecte multimedia interactive.

Festivalul de proiectii arhitecturale Urban Art isi propune sa continue excursia anuala pe cladiri emblematice din Bucuresti si sa proiecteze lucrari de arta care intrepreteaza spatiul respectiv, il elibereaza de uzura, ii apropie noi semnificatii, legate atat de contextul social cat si de istoria personala a artistului care intervine asupra lui.

Pentru ca organizatorii festivalului au considerat ca spatiul public nu este suficient exploatat de locuitorii orasului, au inclus in circuitul proiectiilor 6 cladiri cunoscute din Bucuresti. Printre acestea se numara Facultatea de Arhitectura si Palatul Parlamentului. In cadrul festivalului, privitorul-vizitator va putea sa deseneze cu "lanterne magice" pe Facultatea de Arhitectura sau sa recompuna imagini pe Palatul Parlamentului.

Urban Art continua o serie de proiecte culturale in spatiul public organizate de Artmix care au experimentat conceptul de suprapunere a spatiilor – indoor/outdoor, real/virtual – si influenta diferitelor medii de comunicare asupra lucrarii de arta ("1200 ºC", expozitie multimedia, Carturesti – 2005; "Artmix.ro", experiment multimedia interactiv, spatiul verde din fata TNB – 2006; "UrbanArt – Festival de Proiectii Arhitecurale", Palatul Parlamentului – 2007).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.