Guvernul si-a propus sa introduca in Romania, pana la sfarsitul anului, o tehnologie ultramoderna de acces fara fir la Internet, pentru "asigurarea comunicatiilor in zonele neacoperite, sarace si indepartate".

Pentru asta avea nevoie de un spectru de frecvente radio in banda larga si a solicitat Societatii Nationale de Radiocomunicatii eliberarea frecventelor de 3.600-3.800 MHz, pe care aceasta noua tehnologie de acces la Internet – denumita WiMAX, un wireless mai dezvoltat – poate functiona cel mai bine. Numai ca
problema de-abia de-aici incepe.

Cel care trebuie sa gestioneze implementarea acestei tehnologii, considerata de specialisti o superafacere, este seful Agentiei Nationale de Comunicatii (fosta ANRCTI), Dorin Liviu Nistoran, a carui neutralitate poate fi pusa la indoiala din cauza unei firme pe care o detine si care deruleaza afaceri legate de telecomunicatii: Televoice Grup. Aceasta companie este partenera cu gigantul Alcatel-Lucent, care deja a dezvoltat retele WiMAX in lume. Pentru a folosi frecventele pe care functioneaza aceasta tehnologie, companiile interesate vor trebui sa participe la licitatia organizata de ANRCTI. Liviu Nistoran va fi, in acest fel, si arbitru al pietei telecom, si participant la aceasta.

Pe licentele WiMAX se anunta o lupta acerba intre marii operatori de telefonie mobila sau fixa – Vodafone, Orange, Romtelecom etc., dar si a firmelor care vor furniza echipamentele necesare formarii retelelor de antene. Desi ne-a declarat ca nu este in incompatibilitate, Nistoran a precizat: "Sunt in negocieri avansate pentru vanzarea integrala a pachetului de actiuni din aceasta firma".

Cand a fost numit sef al autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dorin Liviu Nistoran a renuntat la actiunile pe care le avea la firma NetCom, spunand ca e singura care il pune in incompatibilitate. Totusi a pastrat legaturile de afaceri cu aceasta firma: si-a cedat actiunile catre trei angajati ai sai din alte firme pe care le detine – Televoice Grup, la care Nistoran detine 98% din actiuni, si Digital Pro. Actionariatul NetCom arata acum astfel: Viorel Bituleanu – 2% (cum avea si inainte), George Lucian Vintilescu – 49% (este director de vanzari la firma Televoice), Roxana Toma – 46% (este angajata a lui Nistoran la firma Digital PRO) si Ciprian Constantin Iova – 3% (director executiv pe Europa de Est al firmei Evolio, care produce sisteme de navigatie si al carei unic distribuitor in Romania este compania Televoice).

Daca NetCom este o problema partial rezolvata, nu acelasi lucru se poate spune despre Televoice, unde Liviu Nistoran continua sa fie proprietar cu 98%. El sustine ca nu este vorba despre nici o incompatibilitate, "in nici un fel", si ne-a declarat: "Televoice nu este furnizor de servicii sau de retele de comunicatii electronice sau servicii postale si nici de echipament WiMAX". Cu toate acestea, firma Televoice se autodescrie pe propriul site drept "unul din leaderii pietei romanesti in domeniul distributiei de echipamente electronice si de telecomunicatii". Ceea ce il pune, teoretic, pe seful ANRCTI in pole-position pentru superafacerea WiMAX (un fel de wireless care acopera o suprafata cu raza de circa 60 km). Guvernul Romaniei si-a propus sa aduca tehnologia WiMAX si la noi in tara, pana la sfarsitul lui 2008, pentru "asigurarea comunicatiilor in zonele neacoperite, sarace si indepartate", pentru "reducerea decalajului digital existent intre mediul rural si mediul urban".

Pentru a-si indeplini obiectivul, Guvernul a dat in aceasta primavara o ordonanta de urgenta, OUG 18, prin care cerea Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) eliberarea spectrului de frecvente 3600-3800 MHz pentru "introducerea sistemelor de acces pe suport radio de banda larga". Pe frecventele 3600-3800 MHz a stabilit ANRCTI ca va functiona optim reteaua WiMAX. Ordonanta nu aminteste niciunde de WiMAX, s-a dovedit ca despre asta este vorba abia saptamana trecuta, cand SNR a anuntat ca va organiza, pe 8 octombrie, "o licitatie pentru achizitionarea de echipamente de comunicatii in valoare 19,39 milioane de euro in vederea eliberarii benzilor de frecventa de 3,6-3,76 GHz, care permit implementarea tehnologiei WiMAX in Romania".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.