Campania "Hola, soy Rumano" finantata de Guvernul Romaniei pentru a schimba imaginea compatriotilor nostri din Spania sustine ca prezinta asistente, fermieri si hotelieri romani care muncesc in Peninsula. In realitate, este vorba de actori.

Medicii de ambulanta, fermierii si patronii de hoteluri care isi lauda subalternii romani in cadrul campaniei sunt de fapt actori, ca si "angajatii" lor.

Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) a lansat joi campania de comunicare "Romani in Europa", care-si propune sa promoveze "imaginea de normalitate" a romanilor care traiesc in Spania.

Campania
consta in spoturi publicitare si bannere in care sunt prezentate povestile de succes ale romanilor, povestite chiar de catre spaniolii care ii cunosc si lucreaza cu ei - conform prezentarii oficiale a campaniei. In realitate, atat romanii, cat si spaniolii prezentati in spoturi si pe bannere sunt actori, ne-a confirmat Veronica Guzum, public relations supervisor la Saatchi& Saatchi, firma care a castigat licitatia organizata de ASG.

Producatorii au preferat sa utilizeze actori deoarece, se pare, modelele pe care si-au bazat spoturile (adevaratii fermieri, directori de hotel si asistenti medicali romani din Spania) nu vorbeau limba spaniola suficient de bine.

Radu Florescu, directorul filialei din Romania a agentiei de publicitate Saatchi&Saatchi - care se va ocupa de implementarea campaniei -, a spus ca "Romani in Europa" este unul dintre cele mai complexe programe dedicate acestui subiect delicat, iar scopul este acela de a prezenta o perspectiva corecta despre romani.

Concluziile unei anchete sociologice au aratat ca perceptia negativa a spaniolilor fata de romani este in mare parte rezultatul materialelor din presa si ca spaniolii care cunosc personal romani au o parere buna despre acestia. Scopul noului proiect este de a combate prejudecatile si de a promova ideea ca romanii sunt oameni cinstiti, care s-au integrat in Spania mai repede decat alte natiuni.

Potrivit site-ului oficial al campaniei, sunt peste 500.000 de romani inregistrati oficial in Spania si cei mai multi dintre ei sunt muncitori si talentati in ceea ce fac si apreciati pentru calitatile lor. In general, romanii din Spania au reusit sa se integreze aici si se straduiesc prin tot ceea ce fac sa respecte tara adoptiva si sa ii multumeasca pentru buna primire. Dar comunitatea romaneasca este afectata de felul in care mass-media tinde sa reflecte doar greselile comise de unii dintre ei. Nu toti spaniolii au ocazia sa cunoasca imigrantii romani bine, multi dintre ei isi formeaza o imagine din mesajele preponderent negative din mass-media.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.