Potrivit unei note catre inspectoratele scolare judetene, ministerul solicita sa se ia toate masurile necesare organizarii cursurilor pentru invatamantul primar in programul de dimineata.

"Ratiunea care sta la baza acestor decizii este aceea de a asigura un regim de viata sanatos, rational si care sa influenteze pozitiv evolutia scolara a elevilor din invatamantul primar", explica reprezentantii ministerului.

Ministerul Educatiei mai precizeaza ca nu a trimis inspectoratelor scolare nici o decizie privind eliminarea serviciului efectuat de elevi in scoli. "Hotararile de a avea sau de a nu avea elevi de serviciu pe clase sau scoala raman strict la latitudinea conducerii institutiilor de invatamant preuniversitar", spun reprezentantii ministerului.

La jumatatea lunii august, Ministerul Sanatatii a dat un ordin care impune mai multe normele de mentinere a sanatatii fizice si psihice a scolarilor si prescolarilor. Pintre acestea se numara ghiozdane mai usoare, banci ergonomice si orar mai lejer.