Locuitorii din Capitala si Constanta risca sa ramana fara caldura in aceasta toamna * Regiile de termoficare din cele doua orase au datorii de circa 445 milioane de euro

Electrocentrale (Elcen) Bucuresti are de incasat 714 milioane de lei noi de la Radet Bucuresti si 148 milioane de lei de la Radet Constanta, ne-au declarat surse ministeriale. La acestea se adauga penalizari in valoare de 608 milioane lei, respectiv, 121 milioane lei, care nu pot fi negociate, fiind prevazute in Codul Fiscal. Aceste regii de termoficare au circa 1,6 miliarde de lei (aproximativ 445 milioane euro) datorii catre Elcen Bucuresti. Daca "radetii" nu vor plati acesti bani, locuitorii din Bucuresti si Constanta vor ramane in frig in aceasta iarna, deoarece Elcen nu are stocuri si nici bani pentru a cumpara gazele naturale necesare pentru a produce energie termica si electrica.

Pentru a putea asigura caldura necesara locuitorilor din cele doua orase in iernile anterioare, Electrocentrale a contractat diferite imprumuturi, suma totala, actualizata, ridicandu-se la aproximativ 800 milioane lei (circa 222 milioane de euro). Pentru aceste imprumuturi s-au acordat garantii guvernamentale, practica ce nu mai poate fi folosita, deoarece este considerata ajutor de stat. Pe de alta parte, garantiile oferite de statul roman sunt considerate parte a deficitului bugetar contribuind la cresterea acestuia.

"Bucurestenii vor avea caldura", ne-a declarat Virgil Ramba, directorul general Radet Bucuresti, fara a preciza cum si cand vor fi platite datoriile catre Elcen.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.