Romii sunt indignati de aprobarea data de UE pentru amprentarea membrilor comunitatii lor din Italia si au spus clar acest lucru luni, la summitul organizat de Comisia Europeana, la Bruxelles, relateaza NewsIn.

Comisia Europeana a cerut statelor membre UE sa ofere "sanse reale" de integrare membrilor minoritatii rome, a caror situatie este "dramatica", si sa combata discriminarile, in cursul unei conferinte de la Bruxelles.

"Situatia dramatica a romilor nu poate fi rezolvata de la Bruxelles", a avertizat insa presedintele Comisiei, in deschiderea reuniunii. "Instrumentele pentru crearea acestei schimbari sunt in mainile statelor membre. Politicile pentru integrarea romilor sunt de competenta statelor membre", a insistat el.

Declaratia lui Barroso a starnit insa dezacordul mai multor reprezentanti ai comunitatii rome care s-au ridicat in acel moment si au aratat tricouri cu mesaje impotriva inregistrarii pe criterii etnice, referindu-se la masurile luate de Guvernul lui Silvio Berlusconi in Italia.

"Dumnevoastra denuntati discriminarea etnica. Comisia are aceeasi pozitie. Respingem orice stigmatizare in Uniunea Europeana. Fiecare trebuie sa isi poata trai viata liber de orice discriminari si de orice persecutie", a subliniat Jose Manuel Barroso, presedintele CE, in aplauzele asistentei summitului romilor de la Bruxelles.

Totusi, Comisia Europeana a aprobat recent controversatul recensamant al romilor din Italia, spre marea satisfactie a autoritatilor de la Roma. Printre masurile italiene figureaza folosirea testelor ADN in procedurile de reintregire familiala, luarea amprentelor si recensamantul in taberele de nomazi, decizii justificate de autoritatile italiene prin grija de a proteja si scolariza copiii.


  • Romii, "zingari di merda" in Italia

Imaginea comunitatii rome in Italia este foarte negativa, iar fobia fata de aceasta minoritate entice este determinata de numeroasele stiri care relateaza infractiuni comise de catre romi, un mecanism mediatic al stigmatizarii si etichetarii. Cotidienele acorda spatii ample subiectelor despre romi. Au aparut studii despre aceasta comunitate si in librarii, semn ca "problema romilor" se incadreaza in actualitatea sociala a Peninsulei.

Jurnalistul Antonio Moresco a publicat la editura Effigie, reportajul realizat in Romania, "Zingari di merda" (Tigani de cacat), carte care poate fi gasita acum in Italia, in toate marile librarii. Titlul cartii este un indicator foarte bun al tensiunii care exista in Italia intre localnicii si emigrantii romi, totusi recenziile cartii vorbesc despre incercarea jurnalistului de a cunoaste universul contradictoriu al romilor, cei constransi sa traiasca la cel josnic nivel al societatii noastre de consum, prost platiti, constransi sa lucreaze la negru si sa locuiesca in conditii deosebit de insalubre.

"Lumini si umbre, obscuritate si spirale: aceasta este realitatea romilor, in Romania, ca si in Italia", concluzioneaza jurnalistul Italian.

Masurile impotriva tiganilor din Italia au fost insa aspru criticate de catre George Soros, unul dintre principalii vorbitori ai conferintei de la Bruxelles. Multi dintre cei prezenti purtau tricouri pe care scria "NU inregistrarii pe criterii etnice", potrivit NewsIn.

"Sunt foarte preocupat de inregistrarea romilor in Italia. Ma tem ca aceasta sa nu devina o norma de facto in Uniunea Europeana", a spus el in interventia sa, la cateva minute dupa Barroso, care parasise deja reuniunea.

"Inregistrarea pe criterii etnice ar trebui sa fie ilegala si sper ca acest lucru sa fie stabilit de Curtea Europeana de Justitie", a declarat activistul George Soros el, in ovatiile asistentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.