Vrem sau nu, zilele de vara au trecut, toamna isi intra in drepturi, zilele sunt mai scurte si intunecate, iar milioane de oameni se simt letargici si depresivi, vrand parca sa "hiberneze" pana la primavara. Si totusi exista metode de combatere a tulburarilor afective sezoniere

Cauza exacta a tristetii, ce se intensifica in perioada decembrie-februarie, este neclara. Totusi, cauze precum scurtarea zilelor, lipsa luminii solare, dar si dereglarea ceasului bilogic intern, sunt considerate "responsabile" pentru instalarea depresiei.

Ne confruntam astfel in aceasta perioada cu oboseala si lipsa de enegie, dificultati de concentrare, iritabilitate, somnolenta, crestere in greutata, datorita consumului in exces a alimentelor bogate in carbohidrati, dar si cu scaderea apetitului sexual.

Nu exista tratamente ce pot vindeca tulburarile afective sezoniere, insa le pot ameliora.

De departe cea mai obisnuita forma de tratament este fototerapia (terapia cu lumina). Pacientului i se recomanda sa stea asezat in fata unei lampi cu lumina intensa pentru cel putin 45 de minute pe zi, de preferat dimineata. Si pe timpul noptii se poate folosi tehnica, numita in acest caz "simularea rasaritului de soare". De aceasta data se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa, programata sa porneasca la o anumita ora, pana ajunge, treptat, la intensitatea maxima, inainte de ora de trezire, dand impresia corpului si subconstientului ca urmeaza o zi insorita. Sunt indicate lampile cu lumina fluorescenta, deoarece sunt mai stralucitoare decat cele de camera si mai apropiate de intensitatea luminii solare.

Antidepresivele sunt de asemenea folosite in tratamentul depresiilor sezoniere si pot fi asociate cu fototerapia. Cele mai folosite medicamente sunt –inhibitori selectivi de refacere a serotoninei: bupropiona, citalopramul, paroxetina, fluoxetina, sau sertalina. Aceste medicamente prezinta cele mai putine efecte secundare din gama antidepresivelor. Se administreaza in doze crescande si se incheie tratamentul in doze din ce in ce mai scazute, in perioade de la trei pana la patru saptamani, sau pana cand efectele sunt vizibile. Bineinteles, va fi nevoie de o vizita la medic in prealabil.

Sedinte de consiliere
. Puteti opta pentru intalniri individuale, in familie sau cu grupuri de consiliere. Este momentul prielnic de a va exterioriza, de a cunoaste si "face pace" cu afectiunile de care suferiti. Veti fi instruiti sa ingraditi starile de depresie si sa preveniti astfel de momente ulterioare.

Nu in ultimul rand, sunt indicate dietele si exercitiile fizice. Ocupati-va timpul cu tot felul de activitati, in special cele pe care le agreati, cititi o carte sau petreceti cat mai mult timp cu persoana iubita. Nu aveti partener/a?, nu disperati, este ocazia perfecta de a iesi cu prietenii sau cu vecina/vecinul care spera de mult timp sa-i acceptati invitatia la o cafea. Acordati credit familiei si persoanelor din jurul vostru care va vor binele, chiar daca va streseaza uneori. Inlocuiti sentimentele de panica si deznadejde cu optimismul, iar cand aveti norocul de o zi insorita, profitati de ea la maximum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.