De multe ori suntem convinsi ca detinem "secretul mincinosilor" si ca putem depista semnele ce ii dau de gol: privirea inselatoare, starea de nervozitate sau povestile interminabile si sinuoase, putin probabil a fi adevarate. Specialistii avertizeaza insa ca nu este atat de usor sa "descifram" minciuna

Desi anumite comportamente etalate de mincinosi, deja stereotipe, sunt universal valabile, cercetatorii de la Universitatea Crestina din Texas spun ca foarte putine persoane pot recunoaste "pacatul", chiar si specialistii in limbajul non-verbal fiind deseori pacaliti.

Autorii studiului ne indeamna insa sa nu ne pierem speranta, deoarece exista anumite trucuri care ii demasca pe mincinosi.


Expresia fetei

Desi este dificil sa discerni un ras sau zambet fals de unul veritabil, acest mod de exteriorizare tradeza de cele mai multe ori intentia interlocutorului de a minti. Fapt posibil in primul rand datorita faptului ca, atunci cand minte, o persoana este prea atenta in a-si controla muschii faciali, afisand o grimasa crispata si nu una naturala.

Specialistii au dezvoltat un mod de a deosebi emotiile reale de cele inselatoare, prin identificarea rolului anumitor muschi ai fetei, asa-numitele microexpresii. Acestea sunt afisari de scurta durata si divulga intotdeauna emotii interioare ascunse. De exemplu, atunci cand o persoana pare fericita si afiseaza un zambet larg, dar in realitate este suparata, adevaratele emotii se vor intipari pentru o clipa pe fata acesteia.

Chiar daca zambetul poate fi falsificat, sincronizarea va fi de cele mai multe ori gresita, rasul va fi ori prea lung, ori amestecat cu alte ganduri constiente. Pe cand rasul natural este spontan si generat de muschi in mod incostient, iar o persoana intr-adevar vesela parca „rade si cu ochii”, demonstrand ca anumite actiuni faciale chiar nu pot fi falsate.

Tot teste asupra expresiei faciale arata ca falsii zambareti au tendinta de a se uita cu coada ochiului, chiar crucis, sau in gol, si evita contactul vizual direct.


Miscarile corpului

Si anumite actiuni ale corpului pot trada faptul ca o persoana nu este tocmai onesta. Potrivit specialistilor, mincinosii prezinta stari anxioase, transpira si sunt agitati. Totodata, anumite persoane au tendinta de a-si schimba pozitia atunci cand sunt provocati cu intrebari deranjante sau dificile. Mai mult, mincinosii recurg incostient la gestul de a-si acoperi gura sau de a vorbi in soapta, atunci cand spun o minciuna

Exprimarea verbala

Studiile de specialitate releva faptul ca mincinosii se dau de gol prin modulatia vocii, prezentand inflexiuni in ritm, volum dar si respiratie, pauzele lungi reprezentand de asemenea semn ca o anumita persoana nu spune tocmai adevarul. Mincinosii vor incerca sa se distanteze in conversatie, vorbind mai des la persoana a treia decat la persoana intai. Nu vor da multe detalii si referinte despre propria persoana, si au tendinta de a folosi cuvinte ce exprima emotii negative, precum "teama" sau "furie".

Ne putem da seama daca o persoana minte si din inconsecventa in timpul vorbirii. Pauzele lungi si ezitarea in raspuns tradeaza intentia de a minti. Aceste reprezinta momente prielnice de a aduce in discutie anumite nelamuriri produse de interlocutorul mincinos, moment in care se va exprima incoerent.

Una dintre provocarile in depistarea minciunilor prin intermediul limbajului corporal este acela ca nu toate minciunile au aceeasi miza, asa ca nu toate reactiile sunt la fel. Exista astfel asa-numitele "minciuni conventionale": (va amintiti de momentul cand ati primit un cadou nu tocmai pe gustul vostru, dar v-ati declarat incantate si surprinse de teama sa nu-ti jignesti prietenii), dar si minciuni cu grad ridicat de risc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.