Romania risca sa nu mai poata exporta carne de vaca daca procesatorii nu distrug deseurile de origine animala in mod corespunzator, a declarat astazi presedintele Romalimenta Sorin Minea, relateaza NewsIn

Acesta a adaugat ca, de cand a fost inchisa unitatea Protan de la Popesti Leordeni, procesatorii de carne au inregistrat pierderi financiare uriase. "Singura greseala o reprezinta faptul ca nu exista un inlocuitor (o alternativa la Protan, n.r.) pentru colectarea deseurilor", a declarat Sorin Minea, precizand ca unul dintre membrii Romalimenta intentioneza sa faca un contract cu o firma de colectare a deseurilor de origine animala din Bulgaria sau Ungaria.

Directorul general al Protan, Cristina Miu a declarat ca si in conditiile in care societatea mai detine doua statii de prelucrare a deseurilor de natura animala, la Dej si Codlea, totusi, acestea nu au capacitatea de a prelucra in intregime cantitatea de deseuri stranse pana in acest moment, de la inchiderea unitatii de la Popesti Leordeni a Protan.

Cantitatea de deseuri este evaluata la 700 de tone.

Societatea Protan, concesionarul activitatii de ecarisaj la nivel national, a oprit saptamana trecuta, temporar, unitatea din Popesti Leordeni, ca urmare a unui "sabotaj tehnologic".

Nu se stie cand se va relua activitatea de colectarea a deseurilor de natura animala, dar s-au inceput lucrarile la un nou sistem de canalizare, au declarat saptamana trecuta pentru NewsIn, reprezentantii companiei.

Reprezentantul biroului de relatii publice al Protan, Costin Miu, sustinea ca dupa blocarea canalului, in aceeasi zi, a fost sapat un alt sant pentru canalizare, dar ca noul sistem nu va fi functional decat dupa intocmirea proiectului de catre o firma specializata si dupa obtinerea autorizatiilor.

Pe de alta parte, Romalimenta a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana, reclamand faptul ca necolectarea deseurilor de natura animala pune in dificultate firmele procesatoare de carne.
Conducerea Protan spera ca protestul inaintat de Romalimenta la UE va face ca autoritatile romane sa se implice cu adevarat in solutionarea acestei probleme.

Pentru lipsa sistemului de ecarisaj, Romania a primit la raportul din luna mai 2006 stegulet rosu si a fost criticata si in raportul de tara din luna septembrie, in 2006, chiar daca nu a mai primit stegulet rosu. Uniunea Europeana acorda o atentie deosebita acestui domeniu, deoarece activitatea de ecarisaj are legatura cu controlul bolilor la animale pe teritoriul Romaniei, domeniu prioritar pentru UE.

Pentru a asigura neutralizarea deseurilor de origine animala la nivel national, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a organizat, in perioada 16 martie 2006-27 martie 2006, licitatii pentru concesionarea activitatii de ecarisaj. In urma acestor licitatii, organizate pentru opt regiuni din tara, consortiul Protan-Atev a fost declarat castigator. Potrivit contractului incheiat cu ADS, consortiul s-a angajatat sa realizeze investitii de 13.386.500 de euro, iar pentru fiecare zi de intarziere au fost prevazute penalitati de 1%.

In prezent, ADS este responsabil de realizarea investitiilor asumate de consortiul Protan-Atev, iar Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit unui protocol incheiat cu ADS, raspunde de realizarea de catre concesionar a intregului lant de neutralizare a deseurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.