Manualul "O istorie a comunismului din Romania", dupa care va fi predat, de la 15 septembrie, cursul optional pentru clasele a IX-a si a X-a, in cateva scoli-pilot, a fost lansat, miercuri, urmand ca, din 2009, sa ajunga in toate liceele, dupa ce va suferi eventuale imbunatatiri.

Elevii care vor alege acest curs vor invata despre organizatiile de masa, "omul nou" si monopolul ideologic si vor afla ce inseamna alterarea sistemului de valori, controlul partidului asupra scolii, bisericii si institutiilor culturale, stereotipurile, limba de lemn, controlul demografic si al locului de munca sau criza alimentara. Cele 190 de pagini ale manualului sunt insotite de un DVD cu doua ore de imagini difuzate de Televiziunea Romana in anii '80, a carui aparitie a fost posibila cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei.

Manualul a fost realizat de o echipa formata din cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), profesori de istorie si membri ai Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Autorii manualului sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grozescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Sorin Andreescu si Liviu Plesa, iar referentii stiintifici - Stelian Tanase, Daniela Zaharia si Dennis Deletant.

La lansarea manualului, care a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social din Capitala, au participat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, directorul IICCR, Stejarel Olaru, fostul presedinte Emil Constantinescu, realizatorul de televiziune Lucia Hossu Longin, actorul Victor Rebengiuc, jurnalistul Liviu Mihaiu, regizorul Cornel Mihalache si zeci de pensionari care au platit cate 20 de lei fiecare in schimbul unui exemplar al manualului.

Primii 30 de profesori care vor preda istoria comunismului au fost instruiti, in perioada 4-5 septembrie, de cercetatorii din IICCR. Profesorii au fost alesi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, in functie de rezultatele avute in acest demers stiintific. Urmatorul curs de formare pentru predarea acestui curs optional se va desfasura in prima jumatate a anului 2009 si va avea in vedere instruirea unui numar de 100 de profesori de istorie.

Pe 24 iulie, Ministerul Educatiei a anuntat ca, din anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea alege sa studieze, la cursurile optionale, istoria comunismului romanesc. Ulterior, profesorii si elevii care au participat la Scoala de Vara de la Sighet au cerut ministerului ca studiul represiunii comuniste sa fie obligatoriu in liceu, iar Istoria Romaniei sa fie inclusa, din nou, intre probele impuse la examenul de bacalaureat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.