Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale sisteaza, incepand de astazi, livrarea de medicamente catre spitale * Situatia va reveni la normal numai dupa achitarea integrala a datoriilor, estimate la aproape 1000 de miliarde de lei

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, ca va sista, incepand de astazi, livrarea de medicamente catre spitale, urmand sa reinceapa aprovizionarea unitatilor sanitare numai dupa achitarea integrala a datoriilor. La data de 3 mai, cand a avut loc ultima intalnire pe aceasta tema a reprezentantilor AFPM cu responsabili din Ministerul Sanatatii, se platisera 65 miliarde lei, adica nici 10% din datorii, iar MS nu a putut oferi o explicatie pentru aceasta situatie.

Adunarea Generala a AFPM s-a reunit vineri, subiectul principal al reuniunii fiind stabilirea de masuri ca urmare a nerespectarii de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a protocolului incheiat pe 8 martie 2005 intre cele trei parti. Documentul prevedea achitarea, pana la 30 aprilie 2005, a tuturor datoriilor din 2003 si 2004 - estimate de AFPM la momentul semnarii protocolului la 1000 miliarde lei - pe care spitalele le-au acumulat fata de furnizorii de produse medicale.

Adunarea Generala a AFPM a decis, cu peste doua treimi din voturile exprimate, sistarea livrarilor catre spitalele din reteaua MS, neparticiparea la nici o forma de achizitie publica, inclusiv la licitatiile in sistem electronic organizate de spitale, precum si incetarea dialogului cu autoritatile statului care au atributii in finantarea, administrarea si controlul sistemului public de sanatate. Asociatia acuza totodata guvernarea actuala ca nu si-a tinut promisiunea privind reautonomizarea CNAS si trecerea acesteia sub controlul Parlamentului.

"De asemenea, ne este clar ca si actualul ministru al Finantelor Publice este prada aceleiasi tentatii "mostenite" de la fostul ministru de Finante de trista amintire de a pastra fondurile colectate de la populatie pentru asigurari de sanatate la dispozitia MFP pentru a le putea folosi in alte scopuri", sustin reprezentatii AFPM. Asociatia solicita presedintelui Traian Basescu sa intervina in acest conflict si precizeaza ca va informa institutiile politice si financiare europene si internationale asupra faptului ca nici actualul Guvern nu isi respecta cuvantul dat societatii civile atunci cand a preluat puterea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.