Firmele si cetatenii care arunca in locuri nepermise deseuri rezultate din constructii, minerit, petrochimie, activitati medicale sau cele rezultate in urma renovarii locuintei risca amenzi de pana la 30.000 de lei si confiscarea vehiculului utilizat pentru transportul deseurilor, a decis Guvernul, relateaza NewsIn

Guvernul a adoptat astazi o Hotarare privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei, care introduce reglementari mult mai drastice, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi, la finalul sedintei Executivului.

Potrivit Hotararii, pentru efectuarea unui transport de deseuri periculoase este nevoie mai intai de o aprobare de la agentia judeteana pentru protectia mediului pe a carei raza teritoriala se afla instalatia de tratare, valorificare sau eliminare a deseurilor.

Ruta de transport se stabileste avandu-se in vedere, pe cat posibil, ocolirea oraselor si se face cu aprobarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului pe a carui raza teritoriala se afla expeditorul.

Transportatorul este obligat sa informeze Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) cu 48 de ore inainte de efectuarea transportului. Pentru a evita diferite dezastre, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are datoria sa notifice cu 48 de ore inainte toate inspectoratele pentru situatii de urgenta si inspectoratele de politie din judetele care sunt tranzitate.

Transportatorul deseurilor periculoase trebuie sa detina echipament special si sa fie instruit asupra utilizarii acestuia, precum si pentru luarea primelor masuri de interventie in cazul unei poluari accidentale. In cazul producerii unui accident in timpul transportului, transportatorul deseurilor anunta imediat ISU si agentia pentru protectia mediului de pe raza judetului unde s-a produs incidentul.
Deseurile periculoase care fac obiectul transportului trebuie sa fie ambalate si etichetate. Ambalajele deseurilor periculoase reprezinta de asemenea deseuri periculoase.

In ceea ce priveste transportul deseurilor rezultate din activitatea medicala, acestea tebuie etichetate cu urmatoarele informatii: datele de identificare ale unitatii sanitare, sectia sau laboratorul, cantitatea si data transportului.

Toate vehiculele utilizate pentru transportul deseurilor periculoase din activitatea medicala sunt evaluate de Ministerul Sanatatii, prin institutele de sanatate publica, pe baza unei metodologii ce va fi aprobata prin ordin al ministrului sanatatii in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii. In interiorul vehiculelor, deseurile periculoase rezultate din activitatea medicala se transporta in containere din plastic cu capac.

Hotararea adoptata de Guvern prevede amenzi de la 3000 la 30.000 de lei. Astfel, abandonarea deseurilor pe traseu de catre transportator se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 la 30.000 lei, iar transportul de deseuri municipale efectuat de operatori neautorizati pentru prestarea serviciului de salubrizare in localitati se sanctioneaza cu amenda de la 3000 la 6000 de lei. In plus, noul act normativ prevede ca mijlocul de transport folosit la transportul ilegal sa fie confiscat.

Hotararea intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.