Cei mai multi dintre detinutii inchisi pentru furt, care au participat in ultimul an la cursurile ANOFM de formare profesionala, au fost interesati in special de cursurile de calculatoare, la absolvirea carora au primit diplome de operator calculator, potrivit directorului Administratiei Penitenciarelor, relateaza NewsIn

Alti detinuti au preferat cursurile de constructii, bucatarie sau confectii, in urma carora au primit diplome de dulgher, tamplar, parchetar, zidar, bucatar si lucrator in domeniul confectiilor si tricotajelor.

"De cand a demarat proiectul initiat de Administratia Nationala a Penitenciarelor si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in august 2007, au participat la cursurile de formare profesionala aproape 2.000 de detinuti, din care 225 s-au angajat deja in munca. Cele mai multe persoane au fost angajate in domeniul constructiilor si confectiilor", a declarat astazi directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala.

El a adaugat ca 68% din cei care au sustinut cursurile de formare profesionala sunt persoane inchise pentru furt, aflate in ultimele noua luni de detentie.

In ultimele 6 luni au fost inscrisi in acest program 1.456 de persoane, dintre care 1.312 barbati, 54 femei si 81 de minori. La cursurile de formare profesionala organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in penitenciare pot participa in prezent numai detinutii care mai au cel mult noua luni pana la eliberare.

"Un astfel de curs dureaza intre trei si noua luni, iar pentru fiecare curs este nevoie de 600-800 lei", a precizat presedintele ANOFM, Ionel Muscalu. Suma este finantata integral din bugetul asigurarilor de somaj.

Cei care lucreaza pot beneficia de reducerea pedepsei cu 5-10 zile pentru fiecare luna de activitate si, in plus, pot incasa salarii ce pleaca de la salariul minim pe economie si ajung, in unele cazuri, si la 2.500 lei pe luna.

Cel mai mare salariu a fost incasat de un detinut care a fost angajat inca din timpul detentiei ca jurnalist la un post TV din Timsoara. Radu Munteanu a primit, lunar, timp de 11 luni de detentie, aproape 800 lei. Ioan Bala a declarat ca acesta incasa doar 30% din salariu intrucat restul era retinut de penitenciar pentru imbunatatirea conditiilor de detentie.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a propus astazi ANOFM promovarea unor modificari legislative care sa permita extinderea cursurilor de formare profesionala pentru detinuti, limitate in prezent la persoanele care mai au mai putin de noua luni pana la eliberare.

Potrivit noii legi de executare a pedepselor, pot lucra detinutii aflati in regim deschis (cu pedepse de pana la un an), semideschis (1-5 ani) si inchis (1-15 ani), care pot fi angajati de firme de stat sau firme private.

Detinutii care executa pedeapsa in regim semideschis sunt monitorizati de un angajat al penitenciarului, neinarmat, iar cei cu regim inchis pot munci sub paza armata. Cei cu pedepse de peste 15 ani (regimul de maxima siguranta) pot munci numai in incinta penitenciarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.