Parintii trebuie sa scoata din buzunar cel putin 350 de lei pentru a cumpara rechizitele si hainele necesare unui copil care va incepe, la 15 septembrie, clasa I, luand in calcul cele mai mici preturi din aceste zile, in magazinele si hipermarketurile din tara, relateaza NewsIn

Rechizitele unui elev de clasa I costa cel putin 130 de lei, pentru produse de strict necesar precum un ghiozdan, 10 caiete, un stilou, creioane, acuarele, alfabetar si bloc de desen. Cel mai ieftin ghiozdan costa, intr-un hipermarket din Capitala, 17 lei, iar un bloc de desen - 4,5 de lei. Preturile cresc si de cinci ori in cazul unor rechizite, in functie de marca si de calitatea produsului. Astfel, acuarelele indispensabile la orele de desen costa intre 5 si 25 de lei.

Cea mai mare cheltuiala, de minimum 220 de lei, este insa pentru garderoba de elev. O uniforma de baiat se vinde, tot la hipermarket, cu minimum 70 de lei, in vreme ce o pereche de pantofi costa cel putin 50 de lei. La astea se adauga treningul, pantofii de sport si cel putin o camasa.

Cu mai putin de o saptamana inainte de inceperea scolii, raioanele de rechizite si haine din magazine sunt foarte solicitate, iar directorii de magazine anticipeaza ca, in aceasta perioada, vanzarile sunt de aproape sase ori mai mari decat in restul anului. Cea mai mare problema pentru parinti este gospodarirea bugetului. "

Avem 200 de lei pentru rechizite, dar nu as vrea sa ii cheltuim pe toti acum. Am luat caiete, ghiozdan si alte maruntisuri, dar mai sunt multe de cumparat. Ne trebuie si uniforma, insa e mai greu de gasit, pentru ca aici au ramas numai marimi mici. Oricum, vom mai avea cate ceva de cumparat si dupa 15 septembrie, in functie de pretentiile invatatoarei", spune mama unei eleve, aflata la cumparaturi intr-un hipermarket din Capitala.

In timpul scolii, la cheltuielile parintilor se vor adauga cele pentru pachetul cu mancare al copilului, diferite evenimente organizate de clasa (excursii, bilete la teatru sau circ), atentii pentru invatatoare cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, precum si pentru asa-numitul fond al clasei, care, desi este ilegal, se colecteaza, inca, in multe scoli.

In toata tara, numarul elevilor care vor fi inscrisi, anul acesta in clasa I va fi de 230.000, estimeaza Ministerul Educatiei. Dintre acestia, 13.500-14.000 vor fi in Capitala, potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.