Miron Cozma este cu un picior afara din celula. Decizia de eliberare pronuntata pentru "colegul" sau de gratiere, ex-judecatorul Valentino Acatrinei, se poate repeta si in cazul lui.

Fostul presedinte Ion Iliescu a declansat un scandal monstru la sfarsitul anului trecut, cand, cu cateva zile inainte de sfarsitul mandatului, a emis un decret colectiv de gratiere. Printre persoanele gratiate s-au aflat atat Miron Cozma, cat si fostul judecator Acatrinei, condamnat la 5 ani pentru coruptie. Dupa cateva zile, la presiunile opiniei publice, Iliescu anula decretul, si toate persoanele eliberate erau reincarcerate. Cozma dadea in judecata Administratia Prezidentiala, dar pierdea in primavara acestui an procesul, datorita unor artificii jurdice gasite de reprezentantul Administratiei, avocatul Antonie Iorgovan.

Curtea de Apel Bucuresti a admis atunci exceptiile ridicate de Iogovan, care sustinea ca un decret de gratiere nu poate fi contestat la instantele de contencios administrativ, pentru ca dreptul intern nu o permite, iar Iliescu si Nastase, de la care Cozma solicitase daune morale de 5 milioane de euro, nu pot raspunde ca persoane fizice. Atunci, intr-un alt proces, avocatii lui Cozma au contestat mandatul de executare a pedepsei, reconfirmat dupa reincarcerarea lui Cozma, proces aflat cum pe rol la Craiova. Procesul a stat pe loc, pentru ca dosarul a fost pasat intre instantele din Bucuresti si Craiova.

CHICHITE

In martie, o data cu Cozma, si judecatorul Valentino Acatrinei pierdea actiunea deschisa impotriva Administratiei Prezidentiale, in contencios administrativ. A urmat aceeasi cale deschisa de avocatii lui Cozma si a contestat legalitatea mandatului de executare a pedepsei, de dupa controversata gratiere. Procesul lui a mers insa mult mai repede, iar Tribunalul Bucuresti nu s-a pronuntat asupra legalitatii revocarii decretului de gratiere, ci a admis contestatia lui Acatrinei la mandatul de executare, punandu-l in libertate. Curtea de Apel a mentinut, la sfarsitul saptamanii trecute, sentinta Tribunalului. Insa, ex-judecatorul Acatrinei nu a parasit penitenciarul, pentru ca Parchetul a facut recurs la Curtea de Casatie. Avocatul lui Cozma a depus la Judecatoria Craiova o actiune similara, pentru a sterge mandatul de executare si in cazul acestuia.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.