Dupa ploile de la sfirsitul saptaminii, podurile au inceput sa cedeze. Desi din 1999 s-au facut investitii de peste 8.000 de miliarde de lei pe an pentru amenajari si strategii de prevenire a inundatiilor, nimic nu sta in picioare la o ploaie zdravana.

Inundatiile ce au rezultat in urma ploilor de simbata au afectat 15 judete si 1.000 de localitati au ajuns sub ape. Din nou digurile, dar mai ales podurile n-au rezistat debitelor crescute de apa, desi, conform proiectelor, acestea trebuiau sa faca fata situatiei. Patru poduri mari si alte 14 mai mici din judetele Prahova, Buzau si Dimbovita au fost grav afectate. In judetul Prahova nici digurile n-au facut fata pe riul Teleajen, iar pe alte curgeri de apa, aparatorile de mal nu au facut fata.

"Desi s-au investit bani in aceste zone, lucrarile nu sint avansate, deoarece acestea, mai ales in judetul Buzau, s-au alocat pe 10-15 ani. Astfel, la orice viitura mai puternica sau ploaie mai abundenta, apa ia jumatate din ce s-a construit pina in acel moment", spune Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale a Apelor Romane (ANAR). Pe linga firmele de proiectare si constructie de amenajari hidrotehnice, Pana acuza si Autoritatea Nationala a Drumurilor (AND). Potrivit acestuia AND avea obligatia sa gestioneze albia riului Buzau in portiunea in care era construit podul de la Maracineni, a carui "cadere" a provocat blocajul principal in traficul rutier. "Pe linga faptul ca nu a amenajat riul, AND a proiectat podul de la Maracineni sa reziste la 2.000 de metri cubi de apa, iar acesta nu a rezistat nici la 767 de metri cubi de apa, citi au fost acum", spune Aurel Pana.

Mii de miliarde aruncate pe apa simbetei

Si zonele care au fost afectate zilele acestea de inundatii intra in categoria zonelor care au beneficiat de cei mai multi bani de la stat pentru prevenirea inundatiilor, spun surse din cadrul Directiei Apelor Romane. Astfel, judetele Buzau si Dimbovita au beneficiat de lucrari de amenajare a riurilor, cit si de studii de impact impotriva inundatiilor.

Chiar si in celelalte judete, statul aloca anual mii de miliarde de la buget pentru gestionarea optima a situatiilor de criza. Cu toate acestea cele mai multe judete nu sint pregatite in caz de inundatii. "Sistemele de gospodarire a apelor la nivel de judet sint la pamint. Marea majoritate nu aloca bani, pe motiv ca o inundatie nu se produce in fiecare zi si se pot aloca bani luna viitoare pentru amenajarea retelei hidrologice", sustin surse din cadrul Directiei Apelor Bucuresti.

Circulatia, deviata la intrarea in Buzau

Circulatia pe Drumul European E85, pe raza localitatii Maracineni, la intrarea in municipiul Buzau, a fost deviata, deoarece podul care face legatura intre Muntenia si Moldova s-a inclinat cu o jumatate de metru. AND recomanda soferilor de pe masini mai mici de 7,5 de tone sa utilizeze ruta DN 2 Maracineni - DJ 203 Sapoca - DJ 203 L Berca - DJ Satuc - DN 10 Buzau. In schimb, traficul pentru masinile care au o greutate mai mare de sapte tone a fost deviat pe rutele Focsani - Ivesti - Galati si Rimnicul Sarat - Balta Alba - Braila - Cilibia - Bucuresti.

Si circulatia pe DN 10 Buzau - Brasov, in zona barajului Siriu, a fost intrerupta, ca urmare a caderilor de piatra din versant si a viiturilor. Traficul rutier a fost deviat pe DN1 B, Buzau - Ploiesti - Brasov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.