Movilita, judetul Ialomita - sambata, 7 mai 2005, ora 14.30. Un vuiet puternic ridica in picioare localitatea. O tornada parca aparuta din neant a lovit 24 de case, lasandu-le fara acoperisuri. Mai multe familii s-au trezit, in numai cateva minute, intre cativa pereti care stateau sa cada din moment in moment.

"A fost un vartej, in 30 de secunde mi-a dezvelit casa. Nici un copac nu mai e intreg in toata curtea. Totul s-a ridicat in cer. Am ramas doar cu cateva gaini, restul le-am gasit moarte pe la vecini", ne-a povestit Maria Tudor. Suflul a aruncat sticlele si la 300 de metri departare. "Cand a inceput vartejul, eram in curte, era cat pe ce sa ne ridice si pe noi. De 80 de ani de cand locuiesc aici n-am vazut asa ceva," ne-a spus batrana Maria.

"Am zis ca asta e sfarsitul!"

Torentul a afectat si alte case, una a fost distrusa in totalitate, numai patru pereti au mai ramas in picioare. "Eram in casa. Prima data s-au spart geamurile si pe urma am auzit un huruit foarte puternic. Podul casei l-a luat si l-a aruncat in gradina vecinilor", ne-a declarat Constantin Ionita. Oamenii spun ca in momentul in care a trecut tornada s-a zguduit pamantul. "Se scutura pamantul parca ar fi fost cutremur. Zburau tiglele pe langa noi, eu, om batran, am inceput sa plang. Am zis ca asta e sfarsitul", a adaugat mos Costica. Si acum mai avea lacrimi in ochi "Uite aici era bucataria, n-a mai ramas nimic, taica", ne-a povestit batranul. In casa, doar televizorul mai era la locul lui, lucrurile celelalte fusesera zburatacite.

"Cand a venit furtuna, am vazut casa miscandu-se"

La nici o suta de metri, un alt imobil statea intr-o rana. "Eu eram in curte, iesisem sa le iau niste apa copiilor. Cand a venit furtuna, am vazut casa miscandu-se. Am sarit repede la copii, dar usa se intepenise. Eu eram afara, iar copii plangeu si tipau in casa", ne-a povestit Aneta Iacob. Femeia de 33 de ani ne-a mai spus ca sotul ei nici nu stie ce prapad s-a abatut peste ei. "S-a dus miercuri la Bucuresti sa munceasca cu ziua si nu s-a intors inca. Unul dintre cei trei copii este handicapat si avem nevoie de bani sa-l internam" a conchis femeia. Nici macar biserica nu a scapat din fata tornadei.Turla si gardul au fost efectiv smulse si aruncate peste drum.

"Sper sa nu se prabuseasca si tavanul, deja a parut o gaura. In curte totul e distrus. Doar troita a ramas. Poate este un semn de la Dumnezeu", ne-a declarat parintele Andrei Toma. Acesta ne-a mai spus ca pentru refacerea bisericii este nevoie de 700-800 de milioane lei. Nici macar grinzile nu le-au putut recupera. Preotul astepta ieri politia pentru a se deplasa in curtile vecinilor sa ia lemnele.

Adapost din folii de plastic

Tot ce au facut autoritatile pana ieri a fost sa le dea oamenilor niste folii de plastic. Cu toate acestea, cetatenii povestesc cum toata noaptea le-a plouat in case pentru ca vantul le-a zburat foliile. Potrivit primarului din Movilita, Petre Petre, pagubele se ridica la trei miliarde de lei, asta dupa o prima estimare. In acest moment, oamenii isi pun toate sperantele in autoritati. Majoritatea sunt saraci lipiti si nu au de unde sa faca rost de bani pentru recuperarea caselor. Ei spun ca atat sambata, cat si ieri au venit la ei oameni de la Protectia Civila si prefectul judetului Ialomita. Toti le-au promis ajutoare, dar in afara de folie nu au primit nimic, doar cateva pungi cu mancare.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.