Numarul talhariilor, furturilor din buzunare si al altor infractiuni in mijloacele de transport in comun din Capitala este mai mic cu 10% fata de anul trecut, de la instalarea camerelor de supraveghere in autobuze si troleibuze, cea mai semnificativa scadere, cu 40 de procente, fiind in sectorul 5.
In primele sase luni ale anului, numarul total al infractiunilor in autobuze, troleibuze si tramvaie a fost de 196, cu 20 mai putine decat in aceeasi perioada din 2007.

In intervalul ianuarie-iunie 2008, pe vehiculele RATB s-au inregistrat 160 de cazuri de furturi si talharii prin smulgere, potrivit datelor Politiei Capitalei. Cel mai important regres al infractionalitatii pe transportul public se inregistreaza in sectorul 5, cu doar 16 infractiuni consemnate de Politie in primele sase luni ale anului, in timp ce sectorul 2, cu 48 de infractiuni in aceeasi perioada, pare sa fie terenul preferat de actiune al hotilor din buzunare si posete. "Cele mai multe talharii prin smulgere au loc la periferie, unde vehiculele de transport public sunt mai putin aglomerate", spune purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.

Explicabil, hotii de buzunare prefera orele cu trafic intens, cand mijloacele de transport in comun sunt aglomerate, iar ei pot actiona mai usor, cu sanse mari sa nu fie observati nici de pagubas, nici de camerele video.

In prezent, in vehiculele Regiei Autonome de Transport in Comun Bucuresti (RATB) functioneaza 360 de camere de supraveghere - 260 in autobuze si 100 in troleibuze. Potrivit RATB, camerele video din autobuze au fost instalate in ianuarie 2008, in timp ce troleibuzele sunt supravegheate in acest mod din luna noiembrie a anului trecut. "La sfarsitul fiecarei zile, cand vehiculele ajung in garaj, toate imaginile sunt stocate pe un hard de memorie si vor putea fi consultate, ulterior, doar de catre reprezentantii Politiei", precizeaza purtatorul de cuvant al RATB, Mihai Vladarau.

In afara instalarii camerelor de supraveghere, intre masurile privind securitatea pe transportul public bucurestean se numara si o colaborare cu Jandarmeria. "Jandarmii urca in vehiculele noastre, in civil sau in uniforma, pentru a descuraja posibilii infractori si pentru a interveni atunci cand este cazul", spun reprezentantii RATB.

Potrivit Politiei Capitalei, pe vehiculele RATB actioneaza si echipe speciale de flagrant, al caror rol este, fireste, sa-i prinda pe hoti asupra faptului si sa-i retina.

Reprezentantii RATB spun ca, in cazul in care un pasager realizeaza ca a fost furat, el poate solicita soferului sa nu deschida usile vehiculului, pana la sosirea politistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.