'Geniul din Carpati' este asezat pe lista inaintea lui Stalin, imediat dupa nord-coreeanul Kim Jong-il si de filipinezul Ferdinand Marcos. Din top nu lipseste Saddam Hussein.

Nicolae Ceausescu, presedintele Romaniei in perioada 1965-1989, s-a clasat pe locul trei in topul destinat de publicatia “Times” dictatorilor scaldati in excese, in timp ce popoarele pe care le conduceau dadeau piept cu neajunsurile. Cel supranumit “Geniul din Carpati” a primit chiar o telegrama de felicitare de la Salvador Dali pentru aceste excese, ce numara si un sceptru regal, scrie cotidianul britanic. “In ciuda unui salariu oficial de doar 3.000 de dolari, el a facut rost de bani pentru 15 palate, o superba colectie de masini, iahturi, obiecte de arta fina si costume de comanda. Zeci de mii de case au fost demolate pentru a face loc Palatului Parlamentului, cu 1.100 de camere si 480 de candelabre din capitala Bucuresti.”

Primele doua locuri sunt ocupate insa de nord-coreeanul Kim Jong-il si de filipinezul Ferdinand Marcos.

Cel dintai, “liderul indragit” al Coreii de Nord din 1994, are gusturi superscumpe ce au generat 17 palate si colectii de sute de masini si de circa 20.000 de casete video. Intr-o vizita de-a sa in Rusia, se spune ca ii erau adusi homari vii, pe calea aerului, in trenul sau privat si blindat. In plus, Kim Jong-il cheltuieste in jur de 650.000 de dolari pe an pe coniacul Hennessy VSOP si are un anturaj de amante june inrolate in ceea ce se cheama “Brigada placerii”.

Ferdinand Marcos, presedinte filipinez in perioada 1965-1986, s-a transformat dintr-un activist al libertatii in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial intr-un cleptocrat (n.r. - persoana care practica furtul folosind o functie publica) ce si-a transferat miliarde de dolari in conturi din strainatate. “Sotia sa, Imelda, era, totusi, marele cheltuitor, lasand in urma ei 888 de posete si 1.060 de perechi de pantofi in palatul prezidential Malacanang atunci cand familia a fugit din fata justitiei multimilor, dupa ce Marcos a fost inlaturat de la putere. Cele mai costisitoare achizitii ale ei sunt cladirile Crown Building, de 51 de milioane de dolari, si Herald Centre, de 61 de milioane de dolari, din New York, si opere de arta de Michelangelo si Botticelli.”


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.