Conform unei informari a ministerului, Comisia Consultativa de Oncologie a intocmit un Plan de investitii etapizat, cu esalonarea investitiilor pe o perioada de trei ani, intre 2009 si 2011, care a devenit o componenta importanta a Planului national de lupta impotriva cancerului. "Pe baza rezultatelor acestei investigatii s-a stabilit necesarul de echipamente de radioterapie, echipamente conexe si amenajarile necesare pentru functionarea centrului de radioterapie“, se arata in informarea ministerului Sanatatii.

In evidentele medicilor oncologi din Arad sunt 11.000 de persoane, iar anual alte 1.700 de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Din cauza acestei boli, in fiecare an mor in judetul Arad aproximativ 1.500 de oameni.

Cladirea in care functioneaza Sectia de Oncologie din cadrul Spitalului municipal Arad are numai 45 de locuri, fiind veche si neincapatoare pentru solicitarile celor bolnavi, care sunt nevoiti sa astepte ingrijirile doctorilor in functie de programari. "Numarul de paturi poate fi modificat numai prin ordin al ministrului Sanatatii. Specificul terapiei pentru pacientii cu cancer il reprezinta curele repetitive de citostatice, pe baza de programare, asa ca singura posibilitate o reprezinta dezvoltarea serviciilor de tip spitalizare de zi“, se mai arata in informarea Ministerului Sanatatii.

In ultimii ani, mai multi bolnavi de cancer din Aradau ales sa se trateze la unitati medicale din alte judete.