Proba teoretica pentru examenul de permis de conducere in Capitala va fi sustinuta, incepand de luna viitoare, pe calculator, a declarat, pentru NewsIn, seful Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor Bucuresti, comisarul sef Dan Mosescu.
Potrivit lui Mosescu, aceasta metoda nu da gres, este cat se poate de transparenta - candidatul fiind instiintat de calculator daca a promovat sau nu proba - scurteaza timpii atat de asteptare, cat si de examinare si elimina suspiciunile cu privire la colaborarea dintre candidat si examinator. Alegerea examinatorului se face de catre calculator, fara a putea fi influentata, afirma seful Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculeloa r Bucuresti, comisarul sef Dan Mosescu.

Un examen nu poate dura, indiferent de categoria pentru care solicitantul s-a inscris, mai mult de 30 de minute, astfel ca nu vor mai exista serii de candidati ca pana acum, ci se va intra la rand.
Mai mult, sustine Mosescu, nu mai este nevoie de multi politisti pentru a supraveghea si derula aceasta activitate, totul fiind programat sa aiba loc intr-un singur sediu, nu in trei sau patru locuri, ca in prezent.
Astfel, incepand cu data de 1 octombrie, examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere se va desfasura numai pe calculator, in sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) situat pe soseaua Pipera numarul 49, din sectorul 2. Mosescu a precizat ca pentru aceasta proba exista 60 statii de examinare amplasate in 3 sali.
"Pentru programarea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, candidatii trebuie sa se prezinte personal la sediul S.P.C.R.P.C.I.V. Bucuresti in zilele de luni-vineri, intre orele 08.00 - 18.00, cu dosarul intocmit de scoala de soferi, ocazie cu care i se va prelua imaginea necesara pentru emiterea documentului, in cazul in care va fi declarat admis la cele 2 probe (teoretica si practica). Programarea la proba practica se efectueaza pentru date incepand cu 06.10.2008 sau ulterior, urmand ca, de la 01.10.2008, pana cel tarziu in preziua datei stabilite pentru proba practica, candidatul sa se prezinte pentru a sustine proba teoretica", a declarat comisarul sef Dan Mosescu.

El a precizat si ca "persoana declarata RESPINS se poate reprograma la un nou examen chiar din acea zi, respectandu-se, insa, cele minim 15 zile intre examene, dar nu mai tarziu de un an de zile de la absolvirea cursurilor, caz in care expira valabilitatea cursului de pregatire si trebuie urmat un nou curs". Daca proba practica este programata peste 30 de zile, candidatul poate sustine proba teoretica de doua ori in acest timp.

Potrivit metodologiei, verificarea cunostintelor necesare conducatorului de vehicul, potrivit categoriei de permis solicitata se face pe baza unor teste separate, specifice pentru fiecare categorie. Pentru permisele din categoriile A, A1 si A2, solutionarea unui chestionar specific categoriei A, cu 20 de intrebari, in timp de 20 de minute, iar pentru permisele din categoriile B, B1, solutionarea unui chestionar specific categoriei B, cu 26 de intrebari, in timp de 30 minute. La fel, tot 30 de minute sunt acordate si celor care doresc permisele din categoriile C, C1, Tr pentru a raspunde la 26 de intrebari.
Pentru permisele din categoriile D, D1, Tb sau Tv, solutionarea unui chestionar specific categoriei D, cu 26 de intrebari, trebuie finalizata in 30 minute, iar pentru permisele din categoriile BE, C1E, CE, D1E si DE solutionarea unui chestionar specific categoriei E, cu 11 de intrebari, trebuie facuta in timp de 15 minute.

Proba teoretica este compusa din doua parti, un test de acomodare, format din 3 intrebari, cu raspunsuri optionale, si testul propriu - zis, format din numarul de intrebari si raspunsuri optionale specific fiecarei categorii, pentru care candidatul solicita obtinerea permisului de conducere.

Fiecare intrebare contine 3 variante de raspunsuri, ca si pana acum, iar bifarea raspunsurilor alese se va face foarte simplu, prin simpla atingere cu degetul a monitorului in dreptul variantei alese. Aplicatia da posibilitatea candidatului sa revina asupra unui raspuns dat initial, considerat gresit, si selectarea altuia, inainte de a trimite raspunsul. De asemenea, exista posibilitatea amanarii raspunsului la una sau mai multe intrebari.

Evaluarea raspunsurilor si acordarea calificativului se aduce la cunostinta candidatului in mod direct, prin afisare, pe monitorul calculatorului, iar pe parcursul examinarii, camera atasata la statia de examinare preia 3 fotografii ale candidatilor in timpul examenului. Aceste fotografii sunt stocate, pentru verificari ulterioare.

Examinarea pe calculator la proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere a fost implementata in 13 judete, de la inceputul lunii iulie, urmand ca pana in toamna acest sistem sa se aplice in toata tara, anunta, la inceputul lunii august, Ministerul Internelor si Reformei Administrative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.