Premierul Tariceanu i-a criticat astazi pe fostii primari ai Capitalei pentru demararea cu intarziere a investitiei de la Glina, spunand ca lipsa unei statii de epurare functionale pentru apele uzate din Bucuresti a dus la un adevarat dezastru ecologic

"Lucrarile probabil ca ar fi trebuit sa inceapa mult mai devreme, semnarea contractului s-a facut cu mare intarziere, la finele anului 2006. Este o intarziere care, dupa parerea mea, este condamnabila. Revine responsabilitatea celor care au condus Bucurestiul in toti acesti ani pentru intarzierea si nepasarea cu care au tratat aceasta problema", a declarat premierul aflat in vizita pe santierul statiei de epurare Glina. Acesta a informat ca apele Dambovitei in aval de statia de epurare sunt poluate, prin urmare si raul Arges, dar si Dunarea.

Seful Executivului a spus ca lucrarile la prima linie tehnologica de epurare, care trebuie finalizata pana in 2010, sunt intarziate cu 6 luni, insa firma constructoare a dat asigurari ca va recupera timpul pierdut.
Pe de alta parte, firma constructoare sustine ca forma contractului semnat cu Primaria Municipiului Bucuresti este defectuoasa, prin urmare platile se fac cu intarziere.

Premierul a dat asigurari ca Ministerul de Finante (MEF), institutia care coordoneaza finantarile din Fonduri Europene, majoritare in finantarea acestui proiect, va analiza aceasta problema.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Finante, Eugen Teodorovici a declarat pentru NewsIn ca, in prezent, constructorul este platit pentru realizarea unor utilitati ale statiei de la Glina cu un volum foarte mare, iar MEF va cauta prevederile legale care sa ii permita sa achite parti ale unor lucrari mai mari, pe masura ce acestea sunt realizate.

Potrivit ministrului mediului Atilla Korodi, prezent in delegatia oficiala care a vizitat santierul de la Glina, calitatea apei in aval de statia de epurare are calitatea IV, adica nu poate fi utilizata in niciun scop. Ministrul a precizat ca in afara Capitalei toate orasele din tara au statii de epurare functionale. El a mai spus ca in aceeasi situatie cu Bucurestiul se afla si orasele Budapesta si Bratislava unde investitiile pentru statiile de epurare, de asemenea, nu au fost finalizate.

Statia de epurare de la Glina va avea 2 linii tehnologice, iar beneficiarul este Primaria Municipiului Bucuresti. Prima dintre ele, care ar trebui sa fie functionala in 2010, va epura 55% din apele uzate din Capitala, iar investitia se ridica la aproximativ 108 milioane euro.

Fondurile provin in proportie de 58,34% dintr-un program ISPA, 27,48% dintr-un imprumut BEI, 10,99% dintr-un imprumut BERD, iar 3.19% de la bugetul de stat. In cele 108 milioane euro sunt incluse si comisioanele pentru firma de consultata, pentru evaluator, dar si pentru garantiile impuse de Uniunea Europeana.

A doua linie tehnologica urmeaza sa fie realizata in intervalul 2010-2015 si ar trebui sa epureze 100% din apele uzate ale Capitalei. Lucrarile la statia de epurare de la Glina au fost abandonate dupa 1989, in intervalul 2003-2004 a fost realizat studiul de fezabilitate, iar in decembrie 2006 a fost semnat contractul cu noul executant, firma greceasca Aktor Athena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.