Teatrele bucurestene isi redeschid portile in septembrie pentru inceperea noii stagiuni, in care regizori precum Andrei Serban, Laszlo Bocsardi, Dragos Galgotiu si Catalina Buzoianu au pregatit cate o montare dupa Shakespeare, in timp ce tinerii dramaturgi au adaptat pentru scena bloguri, relateaza NewsIn.

In aceasta stagiune vor vedea lumina rampei nu mai putin de patru montari dupa Shakespeare, dar si opera "Orfeu si Euridice" sau "Epopeea lui Ghilgames", spectacole regizate de actori sau puneri in scena dupa bloguri. Teatrul Act va marca implinirea a 10 ani de activitate printr-un eveniment de 10 zile in luna octombrie.

Ion Caramitru isi face debutul regizoral in aceasta stagiune pe scena Nationalului cu "Toti fiii mei" dupa Arthur Miller, in timp ce Alexandru Dabija pune in scena "Duelul" de Cehov. Prima premiera a stagiunii este spectacolul "Inca-i bine", regizat de actrita Rodica Popescu Bitanescu, programat pe 20 septembrie la Sala 99.

Tot la National, Lia Bugnar a pregatit o piesa pentru cei sapte tineri actori angajati anul trecut - "Sapte dintr-o lovitura", care va fi regizata de Mariana Camarasan si Alexandra Penciuc, avandu-i in distributie pe Mihai Calota, Victoria Dicu, Florin Lazarescu, Ana Macovei, Axel Moustache, Alexandru Nedelcu si Aniela Petreanu, alaturi de Carmen Ungureanu. In cadrul programului "Teatru nou cu piese vechi" derulat la National, Dan Tudor pregateste un spectacol-colaj dupa o serie de texte romanesti.

La Bulandra, Opera lui Alexandru Darie, "Orfeu si Euridice", dupa o noua versiune de Adrian Enescu, cu variatiuni pe teme de Gluck, va fi prezentata in deschiderea Festivalului Teatrelor Europene, la sfarsitul lunii octombrie. Tot in cadrul festivalului, Teatrul Bulandra prezinta si "Lear", semnat de Andrei Serban. O alta premiera a teatrului pentru aceasta stagiune este spectacolul "Din insemnarile unui necunoscut", dupa Dostoievski, in regia lui Ion Cojar.

Urmeaza a fi prezentate publicului bucuresten si cele trei piesele scrise de Peca Stefan, Maria Manolescu si Daniel Popa, dupa cele cinci bloguri romanesti alese castigatoare in concursul organizat de Teatrul Bulandra, in vederea participarii Romaniei la festivalul Blog The Theatre de la Graz: "Buy me with a coffee", "Re:Re:Re: Hamlet", respectiv "Scent of a woman".

Teatrul Odeon prezinta pe 26 septembrie spectacolul lui Sorin Militaru, dupa piesa "Extremities" de William Mastrosimone, care trateaza problema violului si a victimelor care, deseori, nu au castig de cauza in fata legii, din pricina lipsei dovezilor. Titlul provizoriu al spectacolului este "Extrem", iar distributia este formata din Crina Muresan, Antoaneta Zaharia, Mihai Smarandache si Nicoleta Lefter.
In perioada decembrie-ianuarie va avea loc la Odeon premiera spectacolului "Epopeea lui Ghilgames" in regia lui Dragos Galgotiu.

Teatrul Mic deschide stagiunea cu spectacolele "Hamelin" de Juan Mayorga, in regia lui Claudiu Goga, si "Jacques sau supunerea" de Eugene Ionesco, in regia lui Florin Fatulescu, pe 20, respectiv 21 septembrie, de Zilele Bucurestiului. Cele dintai premiere ale stagiunii 2008/2009 vor fi "Poimaine alataieri", de Gianina Carbunariu, si "Interzis sub 18 ani" de Mihaela Michailov, in regia Ioanei Paun, care vor fi prezentate mai intai la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, desfasurat in perioada 4-12 octombrie.

Va urma premiera spectacolului Catalinei Buzoianu, dupa "Furtuna" lui Shakespeare, la inceputul lunii noiembrie, dar si un spectacol dupa texte de Peca Stefan, Maria Manolescu, Daniel Popa si Laurentiu Banescu, "Ultimii oameni", in regia Andreei Valean.

La Teatrul de Comedie, Catalina Buzioanu pune in scena "Ioana si focul" de Matei Visniec, cu Dorina Chiriac, Dragos Huluba, Marius Manole si Laura Cret. Tot pe scena Teatrului de Comedie, se mai afla in repetitii si "Casa Zoikai" de Mihail Bulgakov, in regia lui Alexandru Tocilescu, si "Leonce si Lena" de Georg Büchner, in regia lui Horatiu Malaele.

La Teatrul Metropolis spectacolul "Femeia din trecut", prezentat in avanpremiera la sfarsitul lunii august, a deschis noua stagiune, si va fi urmat de "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, in regia lui Dragos Galgotiu, si de "Imnul" de Schwajda György, in regia lui Alice Barb.

Pe scena Teatrului Metropolis, Marius Stanescu va interpreta un nou "Hamlet" in montarea lui Laszlo Bocsardi, cu o distributie care ii include pe Victor Rebengiuc, Mariana Mihut si Coca Bloos.

Teatrul Masca a deschis stagiunea din luna august, cu premiera "Maturatoarele", prezentand apoi pana la sfarsitul lunii alte spectacole de strada, in parcurile din Bucuresti. Din programul actualei stagiuni, mai fac parte alte trei premiere: "Indragostitii", un spectacol in stil commedia dell'arte, montarea lui Mihai Malaimare dupa "Acul cumetrei Gurton" ("Gammer Gurton's Needle"), una dintre cele mai vechi piese scrise in limba engleza, atribuita lui William Stevenson (1530-1575), si un spectacol in regia Vavei Stefanescu.

Teatrul Act
isi descide stagiunea la jumatatea lunii septembrie, cu spectacole incluse in programul special pentru liceeni "Teatrul face pACT cu gaska ta din liceu", precum "Amalia respira adanc" de Alina Nelega Cadariu, sau "Cui i-e frica de Virginia Woolf" de Edward Albee, ambele in regia Marianei Camarasan.

De pe 18 septembrie, se deschide la Act, Sala de lectura - o biblioteca, ce cuprinde carti de teatru, unde se serveste ceai, si care va constitui un "spatiu de intalnire", inaugurata la sfarsitul lunii aprilie, unde vor avea loc concerte, lecturi, dezbateri si alte evenimente.

Pentru luna octombrie, Teatrul Act isi pregateste cea de-a 10-a aniversare, care va fi marcata de un eveniment de 10 zile, cuprinzand spectacole de teatru, intalniri cu actorii, precum si lansarea unui album aniversar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.