Aproximativ 50 la suta dintre pacientii din Bucuresti spun ca au fost nevoiti sa isi cumpere medicamente in timpul internarii in spital, potrivit datelor preliminarii ale unui chestionar efectuat de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).
"Vorbim de un procent important al pacientilor care declara ca isi cumpara medicamente in spital, mai ales in contextul in care legea actuala obliga toate spitalele sa deconteze aceste medicamente", a declarat, joi, presedintele CASMB, Adina Geana, in cadrul unei intalniri cu managerii spitalelor din Capitala.

Majoritatea directorilor de spital prezenti la intalnire s-au declarat nemultumiti de noua lege, care ii obliga sa deconteze medicamentele pe care pacientii le cumpara pe durata internarii.

"Este imposiblil de respectat o asemenea lege. Avem un buget limitat si, daca unul dintre medicii curanti din spital prescrie un medicament foarte scump si care nu se gaseste in spital, exista posibilitatea ca noi sa nu avem suficienti bani sa il decontam. Nu putem avea toate medicamentele intr-un spital si nici nu putem sa achizitionam medicamente in regim de urgenta, pentru ca procedura necesita organizarea de licitatii", a precizat managerul Spitalului de Copii "Marie Curie", Daniel Buzatu.

Presedintele CASMB le-a explicat managerilor faptul ca acestia nu sunt nevoiti sa deconteze medicamentele pe care un pacient le ia in regim cronic. "Un cardiac, de exemplu, care ia zilnic anumite medicamente, trebuie sa vina cu ele de acasa, intrucat acele medicamente sunt prescrise pe o reteta eliberata de un medic din afara spitalului", a explicat Adina Geana.

Potrivit legislatiei in vigoare, bolnavii care sunt trimisi de medicii din spital sa isi cumpere medicamente, pe durata internarii, trebuie sa prezinte chitantele si bonurile doveditoare si sa faca o cerere scrisa pentru returnarea banilor. In cazul in care sunt refuzati, pacientii se pot adresa instantei pentru recuperarea sumelor si plata despagubirilor aferente. Chestionarul CASMB a fost efectuat in perioada ianuarie-iunie 2008, pe un esantion de 450 de pacienti ai spitalelor din Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.