Presedintele Agentiei Nationale de Integriate, Alexandru Macovei, a cerut joi, in cadrul sedintei comisiei juridice a Senatului, suplimentarea bugetului agentiei pe care o conduce, pentru a putea oferi salarii atractive de 4000-5000 de lei, in conditiile in care inspectorii sunt "suprasolicitati".
Macovei a precizat ca a fost chemat la comisia juridica pentru a discuta propunerile de modificare a legii 144/2006, legea de organizare si functionare a ANI, in asa fel incat sa fie reglementate statutul inspectorului de integritate. Macovei a explicat ca este nevoie de amendarea legii in ce priveste conditiile de munca si salarizare pentru inspectorii pentru ca acestea sa devina "atractive", iar institutia sa-si poata indeplini "scopul", conform recomandarilor Comisiei Europene.

Presedintele ANI a declarat ca a cerut sporuri pentru inspectorii de integritate, precizand ca ar vrea sa se ajunga la un varf salarial de circa 4000-5000 de lei, in conditiile in care la ora actuala un inspector de integritate castiga intre 1100 si 3500 de lei.

Sporurile salariale au fost cerute pentru "complexitatea muncii" si pentru "suprasolicitare", potrivit lui Macovei. "Sunt sporuri pentru complexitatea muncii, pentru suprasolicitare s.a.m.d , tinand seama de volumul mare de munca cu care se confrunta ANI", a sustinut presedintele ANI.

Al doilea motiv pentru care au fost cerute aceste sporuri reprezinta riscurile la care sunt supusi inspectorii de integritate, desi Macovei a admis ca nu poate cuantifica inca aceste riscuri.

Bugetul Agentiei Nationale de Integritate a fost suplimentat cu trei milioane de lei la rectificarea bugetara din iulie, insa secretarul general al ANI declara pentru NewsIn ca institutia va cere alocarea unor sume suplimentare, intrucat are nevoie de trei ori mai multi bani pentru o dotare corespunzatoare.

Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, institutia a trimis, ininte de rectificarea bugetara, o adresa oficiala Ministerului de Finante (MEF), prin care a precizat ca, pentru o dotare corespunzatoare, institutia are nevoie de trei milioane de euro (aproximativ zece milioane de lei). El a declarat ca reprezentantii MEF nu au dat un raspuns oficial. Cele trei milioane de lei acordate la rectificarea bugetara reprezinta aproximativ 830.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.