Potrivit actului normativ, aflat in prezent in dezbatere publica, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de arbitrul pensiilor private, participantul va primi suma existenta in contul sau ca plata unica.

"Activul personal al participantului invalid va continua sa fie administrat si in perioada cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului si data efectuarii platii unice a drepturilor cuvenite acestuia", se arata in comunicat.

Totodata, in cazul decesului participantului, activul personal al acestuia continua sa fie administrat si in perioada cuprinsa intre plata ultimei contributii la fond a participantului inainte de deces si data efectuarii transferului drepturilor cuvenite catre beneficiari.

Conform prevederilor normei, calitatea de participant inceteaza odata cu efectuarea platii, care reprezinta contravaloarea activului personal net, se mai spune in comunicat.

Norma privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii obligatorii in caz de invaliditate si deces va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe pagina de internet a CSSPP.