Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, spune ca aproximativ 9.000 de imobile ale unitatilor scolare nu au primit autorizatie sanitara, dar ca numarul acestora ar putea scadea pana la 15 septembrie.
Ministrul a precizat ca nu este vorba despre 9.000 de scoli, ci de cladiri. "O scoala poate avea mai multe corpuri: cantina, camin, sala de clasa, atelier. Toate aceste corpuri, separat, se supun autorizarii, nu doar scoala ca persoana juridica", a spus Adomnitei. El a afirmat ca evaluarea este temporara, iar numarul de imobile fara autorizatie sanitara ar putea scadea, pentru ca unitatile scolare vor continua sa raporteze situatia, care va fi definitiva in 15 septembrie.

Adomnitei a declarat ca numarul autorizatiilor sanitare acordate unitatilor scolare a fost in 2007 de aproximativ 13.060, iar in 2008 de circa 14.600. "Evident, nu este suficient, dar este un semn ca lucurile se indreapta pe un drum bun", a afirmat el.

Ministrul a declarat ca toata infrastructura scolara - terenuri, cladiri - se afla in proprietatea consiliilor locale, prin urmare administratiile locale au sarcina de a dota scolile cu utilitati sanitare.

"Mi se pare cel putin de bun simt ca o primarie care primeste cel putin zece miliarde de lei vechi (de la Ministerul Educatiei n.r.) pentru a-si reablita structural scoala, sa vina cu o contributie de 1,5 miliarde, maximum doua, pentru ca la atat se cifeaza aceste lucrari, pentru a reabilita utilitatile in scoala, in primul rand fosa septica sau statia de epurare", a declarat ministrul.

Adomnitei a precizat ca peste 90% din cladirile scolii nu primesc autorizatie nu pentru ca ar fi in stare de paragina, ci pentru ca nu au utilitati sanitare. "Se intampla sa avem multe cladiri reabilitate complet, nou-noute, dar pentru ca nu au o fosa septica sau canalizare pentru apa menajera nu se primeste autorizatia sanitara".

Potrivit ministrului Educatiei, autoritatile locale au de asemenea obligatia de a depune actele pentru obtinerea autorizatiilor sanitare, precizand ca in 2007 au fost aproximativ 2.000 de cazuri in care nu au fost depuse documentele.

Adomnitei a mai spus ca doua inspectorate scolare - Mehedinti si Mures - nu au raportat pana acum situatia privind pregatirea pentru inceperea anului scolar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.