Studiul arata ca genele care protejeaza impotriva HIV sunt mai frecvente in tarile unde Imperiul Roman nu a ajuns. Acestei gene, care apara organismul de HIV, ii lipsesc cateva elemente ADN, ceea ce impiedica maladia HIV sa infecteze celulele. Persoanele cu aceasta gena "mutanta" au o mai mare rezistenta contra HIV, iar daca sunt infectate cu acest virus, se imbolnavesc de SIDA dupa o durata mai indelungata decat urmasii Imperiului Roman.

Cercetatorii au studiat aproape 19.000 de mostre de ADN din Europa, iar rezultatele arata ca gena care protejeaza de HIV este mai rara in teritoriile cucerite de romani. Astfel, mai mult de 15 la suta dintre persoanele din nordul Europei, zona necucerita de romani, poarta aceasta gena, in timp ce in sud, in Grecia, de pilda, gena este prezenta la doar patru procente din populatie.

Motivul pentru raspandirea inegala a acestei gene protectoare de HIV nu a fost inca elucidat, iar asta deoarece raspandirea HIV a inceput in anii '80 si este, astfel, prea recenta pentru a putea avea vreo influenta asupra distributiei genei "mutante".

Seful echipei de cercetatori francezi, dr. Eric Faure, crede ca, odata cu extinderea teritoriala a imperiului, romanii au transmis populatiei cucerite o boala care i-a ucis pe purtatorii genei protectoare impotriva HIV.