Bucurestiul a urcat in acest an sapte pozitii, intr-un top al celor mai scumpe orase din lume pentru expati, pe fondul aprecierii monedei nationale fata de dolar, primul loc fiind ocupat in continuare de Moscova, pentru al treilea an consecutiv, potrivit unui studiu realizat de Mercer.

Studiul companiei de consultanta in resurse umane Mercer acopera 143 de orase de pe sase continente si compara costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare oras analizat, printre care costurile cu locuinta si electrocasnice, costurile de transport, hrana, imbracaminte si divertisment.

Studiul este utilizat de companiile multinationale si de guverne pentru a stabili salariile expatilor.

In ceea ce priveste Romania, singurul oras monitorizat a fost Bucuresti, care a inregistrat o cresterere generala a preturilor fata de anul trecut. Astfel, daca in 2007, studiul Mercer plasa Bucurestiul pe locul 78 cu un punctaj de 79,6, acesta a urcat sapte pozitii in 2008, pana pe 71, cu un total de 83,6 puncte.

"Motivul din spatele evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american, astfel ca pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% in fata leului romanesc in ultimul an. Dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea preturilor pe aceasta piata, mai ales in Bucuresti, este un alt motiv pentru care costurile vietii au inregistrat un salt", a declarat CEO-ul Marsh Romania, Cristian Fugaciu, citat de NewsIn.

Mai multe informatii despre studiul realizat de Mercer cititi in editia de maine a 9am.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.