Mai mult de un sfert dintre prescolari si elevi sufera de afectiuni cronice. Bolile de vedere si sechelele de rahitism sunt printre cele mai raspandite probleme de sanatate ale copiilor
Peste 25% din totalul celor peste 700.000 de prescolari si elevi examinati in cursul anului 2007, cu ocazia controalelor medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamant, au afectiuni cronice, cei mai multi dintre acestia provenind din mediul urban.

Potrivit unui raport al Institutului National de Sanatate Publi­ca, in 2007 au fost centrali­zate si prelucrate date din mediul urban provenite de la 35 de judete arondate la Inspectia de Sanatate Publica (ISP) Cluj, ISP Iasi, ISP Timisoara si ISP Bucuresti (85,7%), iar pentru mediul rural, de la 23 de judete (56,1%), obtinandu-se astfel o acoperire aproape in totalitate a zonelor tarii. In urma prelucrarii datelor stranse a rezultat ca, la controalele medicale profilactice si periodice privind starea de sanatate din unitatile de invatamant au fost examinati 724.041 de prescolari si elevi. Dintre acestia, 25,5%, adica 184.793, au afectiuni cronice. Cei mai multi, 155.024 (28,9%) sunt din mediul urban, iar 29.769, respectiv 15,9%, din mediul rural. Ca afectiuni, pe primele locuri se situeaza viciile de refractie (probleme de vedere), hipotrofiile staturo-ponderale (copiii cresc cu o rata inferioara limitei normale), sechele de rahitism, deformari ale coloanei vertebrale, urmate de obezitate neendocrina, afectiuni cronice ale amigdalelor si vegetatiile adenoide-polipi nazali si alte afectiuni endocrine si de metabolism. Aceste afectiuni sunt intalnite, cu mici diferentieri, in toate judetele, evidentiindu-se cele apartinand Inspectoratului de Sanatate Publica Cluj, cu valori mai ridicate legate de deformatiile coloanei, sechele de rahitism si obezitate neendo­crina. In judetele apartinand ISP Bucuresti sunt mai frecvente hipotrofiile staturo-ponderale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.