Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila si Directorul asociatiei MaiMultVerde, Dragos Bucurenci au distribuit astazi, 2 septembrie, in jur de 2000 de sacose din material textil reutilizabil la hypermarketul Real Berceni din Bucuresti. Actiunea a fost menita sa previna si sa informeze consumatorii despre noile reglementari privind taxarea pungilor din material nebiodegradabil, distribuite in prezent gratuit de comercianti.
Actiunea a fost menita sa previna si sa informeze consumatorii despre noile reglementari privind taxarea pungilor din material nebiodegradabil, distribuite in prezent gratuit de comercianti. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Executiv pe 27 august 2008, o taxa de 20 de bani per ambalaj (punga) nebiodegradabil va fi perceputa de la 1 ianuarie 2009. Pe termen lung, masura are drept scop diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel national.

Conform unor date oferite de Ministerul Mediului, un roman foloseste aproximativ 250 de pungi de plastic intr-un an, fiecare dintre aceste ambalaje fiind folosit, in medie, circa 15-20 de minute. La o populatie de circa 20 milioane de locuitori, care folosesc, fiecare, 250 de pungi de plastic pe an, rezulta ca pe piata ajung peste 5 miliarde de ambalaje nebiodegradabile anual. „Daca in anul 2006 puteam vorbi de punerea pe piata a peste 1.300.000 de tone de ambalaje (care mai mai apoi devin deseuri) astazi vorbim de o crestere cu cel putin 30% a acestora. Pentru a stopa aceasta crestere, Romania a optat pentru taxarea pungilor de plastic concomitent cu masura acordului voluntar. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2009, toti operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje vor fi taxati cu 0,2 lei per bucata. In acelasi timp, o alta obligatie a operatorilor este aceea de a afisa, la loc vizibil, valoarea acestei eco-taxe in vederea informarii consumatorilor finali”, a declarat la eveniment Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila.

„Este foarte important sa stim daca vrem sa ramanem in istorie ca o civilizatie adevarata sau ca o civilizatie a pungii de plastic. Ceea ce speram, de fapt, este ca romanii sa revina la folosirea mult ravnitei sacose atunci cand isi fac cumparaturile. Salut si sprijin aceasta initiativa si sper sa vad cat mai multi oameni folosind ambalaje biodegradabile sau macar reutilizandu-le pe cele din plastic”, a declarat Directorul MaiMultVerde, Dragos Bucurenci.

Scopul normei recent adoptate este de „a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile".

Intrucat nu exista, momentan, parghii legale pentru interzicerea ambalajelor care nu sunt biodegradabile, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile incearca sa obtina acordul voluntar al marilor retaileri, pentru ca acestia sa distribuie gratuit sau la un pret cat mai mic ambalaje din material biodegradabil cu incepere de la 1 ianuarie 2009. De asemenea, se incearca informarea si educarea populatiei pentru ca aceasta sa se obisnuiasca sa utilizeze ambalaje biodegradabile.

Conform MMDD, prima tara care a introdus suprataxarea pentru ambalajele din plastic este Irlanda, in 2002. Masura a determinat, la doar un an de la introducere, o scadere cu 80% a consumului de pungi de plastic ( de la 1,2 miliarde de pungi de plastic la 230 milioane anual).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.