Este la fel de probabil ca un fumator in varsta de 55 de ani sa moara in urmatorii 10 ani, ca si in cazul unei persoane de 65 de ani care nu a fumat niciodata, arata Institutul National de Cancer din Statele Unite

  • Mai putin de o femeie din 1.000, sub 50 de ani, vor muri in urmatorul deceniu de cancer cervical.
  • Un barbat nefumator de 35 de ani este de cinci ori mai predispus sa moara accidental, inainte de a implini varsta de 45 de ani, decat rapus de o boala la inima, cauzata de fumat.
  • O femeie in varsta de 35 de ani are o probabilitate de a muri accidental de doua ori mai mare, pana la 45 de ani, fata de sansele de a muri de cancer la san.

Toate aceste date, publicate recent in Jurnalul Institutului National de Cancer din America, asigura o perspectiva mai larga decat alte calcule, deoarece acopera riscul a 10 cauze diferite de deces, toate fiind combinate, in timp ce, de obicei, sunt diferentiate pe considerente de varsta, fumatori, nefumatori sau fosti-fumatori.

Dr. Lisa Schwartz, co autor al studiului si profesor de medicina la Dartmouth, a declarat ca statisticile sunt folosite de foarte multe ori pentru a ne speria in legatura cu o anumita boala. Dar o afectiune poate prezenta un risc ridicat pentru anumite persoane sau unul foarte mic in cazul altora.

"Aceste informatii iti permit sa afli detalii si informatii despre persoane care iti sunt asemanatoare din punct de vedere al stilului de viata", sustine Schwartz.

Un alt avantaj al noilor informatii este ca au o valabilitate de numai 10 ani. De multe ori, cifrele sunt prezentate ca statistici pe viata, ceea ce face ca riscul sa para mai mare, fata de statisticile pe termen mai scurt, care fac ca riscul sa para mai mic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.