De peste 100 de ani aspirina este folosita pentru inlaturarea durerii si scaderea inflamatiei. Succesul si popularitatea de care s-a bucurat aspirina de-a lungul anilor este rezultatul efectelor terapeutice remarcabile ale acestui medicament aparent banal. Aspirina, in functie de doza care este administrata, are proprietati antiinflamatoare, antialgice, antipiretice (scade temperatura) si antiagregante (inhiba formarea trobilor).
Din aceste motive, aspirina este un adevarat panaceu, nelipsit din dulapul cu medicamente de acasa, din trusa de voiaj si din cultura medicala a fiecaruia.

Inca din anii 70 aspirina este utilizata pentru a controla si a preveni bolile de inima. Beneficiul asupra inimii se manifesta pe mai multe cai:
  • Scade durerea. Aspirina inlatura durerea si inflamatia asociata bolilor de inima prin blocarea unei enzime numite ciclooxigenaza. Cand aceasta enzima este blocata, organismul produce in cantitati mai mici un tip de prostaglandina, substanta de declanseaza inflamatia si durerea.
  • Inhiba formarea trombilor. Trombii se formeaza ca urmare a aglomerarii si agregarii trombocitelor (celule care opresc hemoragiile) intr-un vas de sange. Formarea trombilor este foarte periculoasa pentru ca poate conduce la infarcte de miocard si accidente vasculare cerebrale. Aspirina reduce riscul de infarct si reduce mortalitatea in randul calor care au suferit un infarct.
  • Reduce riscul de moarte subita. Cercetatorii au descoperit ca folosirea regulata a aspirinei reduce riscul de deces de orice cauza, mai ales la persoanele varstnice, la cele cu boli cardiace sau la persoanele obeze.

Click aici pentru a afla cui se adreseaza terapia cu aspirina si care sunt riscurile si contraindicatiile aspirinei.


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.